Publieke woede dwingt Apple tot onafhankelijke inspecties

512Px Electronics Factory In Shenzhen
Foxconn Fabriek In Shenzen. Foto: Wikimedia Commons

Apple heeft de Fair Labor Association (FLA) gevraagd “vrijwillige inspecties” te doen in de Foxconn fabriek in Shenzen, China, en bij andere toeleveranciers. Apple reageert hiermee op de golf van kritiek over slechte arbeidsomstandigheden bij de fabricage van iPhones en iPads. Het opinieblad TIME twijfelt echter of deze stap genoeg is.
Apple kwam afgelopen maanden negatief in het nieuws omdat iPhones en iPads onder zeer slechte omstandigheden geproduceerd worden. In een reactie heeft het bedrijf nu de onafhankelijke non-profit organisatie Fair Labor Association gevraagd inspecties uit te voeren. Volgens Apple hebben de toeleveranciers, waaronder de beruchte Foxconn fabriek, volledige medewerking toegezegd. Opmerkelijk is dat de FLA fabrieken met naam en toenaam zal noemen. In eerdere rapporten van Apple zelf werd niet duidelijk gemaakt welke fabrikanten over de schreef gingen.
Het opinieblad TIME is echter niet onder de indruk. Het wijst erop dat de inspecties alleen betrekking hebben op de eindleveranciers van Apple-spullen. Er zijn nog meer dan honderd toeleveranciers waar Apple geen aandacht van de pers toestaat. Daarbij is de FLA niet onomstreden. Andere arbeidersorganisaties vinden dat er teveel mensen met bedrijfsbelangen in de organisatie zitten. Ook vertelt de FLA ruim van tevoren waar ze inspecties gaan uitvoeren, zodat bedrijven de tijd hebben om zich voor te bereiden.
Volgens TIME toont deze stap van Apple wel aan dat fabrikanten van consumentenelektronica de omstandigheden van arbeiders niet meer kunnen negeren: “De publieke woede over misbruik van arbeiders is verschoven van de kledingindustrie en is nu rechtstreeks gericht op bedrijven zoals Apple.”
Bron: Time, Engadget
Lees ook
Een schone onderbroek is van bamboe
Groene elektronica, het kan Wel
Apen houden van computerspelletjes

Over de schrijver

1 reactie op “Publieke woede dwingt Apple tot onafhankelijke inspecties”

Reacties zijn uitgeschakeld.