‘PVV eiste einde fiscaal voordeel groen beleggen’

Foto: Oberau-Online, Flickr

Het belastingvoordeel op groene beleggingen is door het kabinet niet afgeschaft om te bezuinigen, maar vanwege ideologische bezwaren van de PVV. Dat zegt bestuursvoorzitter Peter Blom van de Triodos Bank in een interview met Trouw.

“Het is gewoon aangetoond in onderzoeken dat de regeling de overheid niets kost. Het genereert zoveel economische activiteit dat alles wat je aan belastingvoordeel uitgeeft, via de winstbelasting op bedrijven weer terugkomt. Dat wordt door CDA en VVD ook niet bestreden. Er is mij meerdere keren bevestigd dat de enige reden voor het schrappen was omdat de PVV er om ideologische redenen vanaf wilde.”

Blom ziet de wijze waarop de fiscale regeling is geschrapt als exemplarisch voor het ontbreken van een regeringsbeleid omtrent duurzaamheid. “De potentie is er en het kost de overheid niets. Dat wordt dan gesloopt vanwege ideologische redenen: alles wat milieu is is links, en dus niet goed. Dat is ‘rechts-links’- denken uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ik vind dat het meest trieste dat je kan doen.”

Bron: Trouw

Over de schrijver