Pyjama wordt veel te weinig gewassen

Foto: Flickr, Anna Ruth
Foto: Flickr, Anna Ruth

Hoeveel nachten achter elkaar draag jij je pyjama? Uit een studie van de London School of Hygiene & Tropical Medicine onder 2.500 Britse jongeren blijkt dat de meerderheid van de jongeren zijn of haar pyjama veel weinig wast. Dit kan vervelende gevolgen voor de gezondheid hebben.

Daarom wassen we niet

De meerderheid van de 2.500 jongeren die meededen aan het onderzoek, draagt zijn of haar pyjama langer dan twee weken voordat die in de wasmachine gaat. 78% van de mannen gaf aan te vergeten de pyjama in de was te doen omdat ze zelf niet verantwoordelijk zijn voor het doen van de was. Vrouwen daarentegen dragen vaak meerdere pyjama’s waardoor ze vergeten wanneer het tijd wordt hun pyjama in de was te doen.

50% van de mannen en 41% van de vrouwen test of hun pyjama in de was moet door middel van de zogenaamde snuffeltest: ruikt de nachtjapon nog fris, dan kan die nog best een nachtje langer mee.

Gevaren niet wassen pyjama

Het niet regelmatig wassen van je pyjama kan echter grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Doordat de pyjama dicht op je huid zit tijdens het slapen trekt het veel dode huidcellen aan. De huidcellen bevatten micro-organismen die schadelijk kunnen zijn als ze op de verkeerde plek terecht komen. Dit geldt zeker voor mensen die drager zijn van stafylokokken, een bacterie die infecties kan veroorzaken bij de aanraking  met wondjes. Daarnaast bevatten onze darmen E.coli. E.coli komt van nature voor in de darmen en de meeste varianten van de bacterie zijn niet schadelijk. Als de bacterie echter in je urinewegen terechtkomt, kan dat een blaasontsteking veroorzaken.

Hoe vaak wassen

Hoe vaak moet je je pyjama dan verschonen? Volgens professor Sally Bloomfield van de London School of Hygiene & Tropical Medicine doe je er goed aan minstens één keer per week schone nachtkledij aan te trekken om gezond te slapen. Draag je je pyjama langer, dan loop je niet alleen meer kans op infecties, ook je wasmachine zal je pyjama dan niet geheel meer schoon kunnen krijgen in één wasbeurt. “Per uur stoot je lichaam 30.000 tot 40.000 huidcellen af. Ga maar na hoeveel daarvan in je pyjama terecht komen in slechts één week tijd,” aldus professor Sally Bloomfield.

Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig? Check het hier.

Bron

Over de schrijver

5 gedachten over “Pyjama wordt veel te weinig gewassen”

Reacties zijn gesloten.