Queen-gitarist haalt 100.000 handtekeningen op voor bescherming dassen

flamesworddragon, Flickr.com
flamesworddragon, Flickr.com

 
Met zijn e-petition heeft Queen-gitarist Brian May maar liefst 100.000 handtekeningen opgehaald van mensen die de das willen beschermen. Hiermee kan een onderwerp op de politieke agenda worden gezet, mits het parlement hier ook voor open staat. De belangrijkste inzet is het stoppen van geplande ruimingsacties die 70 procent van alle dassen in het Verenigd Koninkrijk het leven kunnen kosten.

Team Badger
De e-petition maakt onderdeel  uit van een grotere campagne, Team Badger. Deze campagne is opgezet door Save Me, de organisatie die door Brian May in het leven is geroepen om wilde dieren in Engeland te beschermen. Save Me richt zich met name op vossen, hazen en herten, omdat de jacht op deze dieren nog steeds als sport wordt gezien. De das krijgt nu echter speciale aandacht, omdat de vergunning voor de eerste ruimingsactie in Gloucestershire inmiddels is afgegeven en die dus in direct levensgevaar verkeert.
Liever vaccinatie
De ruimingsacties zijn bedoeld om de verspreiding van rundertubercolose tegen te gaan. Volgens May en zijn mede-activisten levert het ruimen van dassen echter maar weinig op. Uit een eerder onderzoek is gebleken dat rundertubercolose over een aantal jaren 16 procent minder vaak voorkomt als de ruimacties worden doorgezet. Bovendien kan het de verspreiding van de ziekte ook versterken, als dassen opgejaagd worden en nieuwe leefgebieden zoeken en infecteren. Vaccinatie zou een veel betere optie zijn, aldus May en een aantal andere vooraanstaande wetenschappers en natuurdeskundigen. Voorstanders van de ruimingsactie beweren echter dat dassen de ziekte verspreiden en op dit manier boeren en belastingbetalers miljoenen ponden per jaar kosten.
Bron: The Guardian
Lees ook:
Liever bamboe dan bont
Aantal koeien in de wei daalt fors
Mensenhaar, leeuwenpoep of blauw draad: hoe krijg je herten uit je Franse boomgaard?

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020