Gezond met quercetine, de krachtige flavonoïde

Lekker fit en gezond zijn, klinkt iedereen als muziek in de oren. Gezonde voeding en inname van bepaalde voedingsstoffen zijn hierbij belangrijk. Wellicht heb je er nog nooit over gehoord, maar een flavonoïde als quercetine draagt hieraan bij. Tijd om hier eens uitgebreid op in te gaan.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met vitaminesperpost.nl 

Quercetine, wat is het?

Querce- wat? Quercetine is een flavonoïde die in plantaardige voeding is te vinden zoals in bijvoorbeeld appels. Flavonoïden is een verzamelnaam voor verschillende antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die samen een team vormen om je lichaam te beschermen. Dat doen ze door de strijd aan te gaan met vrije radicalen en deze vervolgens onschadelijk te maken. Vrije radicalen ontstaan door verschillende invloeden van buitenaf. We hebben het dan over invloeden zoals roken, het gebruik van cosmetica, alcohol, verontreinigde lucht, zonlicht en stress. Een teveel aan deze vrije radicalen in je lichaam kan een negatieve invloed hebben op verschillende belangrijke lichaamsprocessen.

Flavonoïden: onmisbaar in een gezonde leefstijl

 Het is duidelijk dat flavonoïden belangrijke antioxidanten zijn en onmisbaar in een gezonde levensstijl. Er zijn veel voordelen aan deze plantaardige krachtpatsers toegeschreven. In samenwerking met bijvoorbeeld vitamine C dragen ze bij aan een het behoud van een heldere geest. Daarnaast is de combinatie goed voor onze gemoedstoestand en ondersteunt de normale werking van de bloedvaten. Flavonoïden beschermen vitamine C tegen oxidatie. Helaas bewerken en/of koken wij veel van onze voeding. Omdat een flavonoïde als quercetine wateroplosbaar is, kan de stof verloren gaan tijdens het bereiden van ons eten. Om deze reden krijgen we steeds minder flavonoïden via onze voeding binnen. Het flavonoïdegehalte in onze voeding kan door koken zelfs voor de helft tot 90% dalen.

Voldoende binnen krijgen

 Bepaalde voedingsmiddelen zijn rijk aan quercetine. Denk hierbij aan bessen en druiven, knoflook, kappertjes, kool, sperziebonen, thee en verschillende soorten ui (voornamelijk rode ui). Ook zit het in pure chocolade en rode wijn. Al klinkt dat laatste leuker dan het is. We zouden namelijk 3,5 kg pure chocolade moeten eten of 104 liter rode wijn moeten drinken om aan een goede dosis quercetine te kunnen komen. De gebruikelijke inname van quercetine via de voeding ligt tussen 5 mg en 40 mg per dag. Een inname van 200-500 mg per dag is mogelijk met een hoog gebruik van groenten en fruit, vooral wanneer de schil wordt  .

Wist je dat quercetine verantwoordelijk is voor de rood/paarse kleur en soms bittere smaak aan voedingsmiddelen?

Quercetine in de vorm van supplementen

Vitaminesperpost.nl verkoopt quercetine in supplementvorm. Deze natuurlijke quercetine is hooggedoseerd en bevat ook bromelaïne (een extract uit de ananasplant) om de activiteit van quercetine te versterken. Eén natuurlijke quercetine capsule   , terwijl een appel gemiddeld slechts 5,73 mg.

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Het bedrijf gelooft dat natuurlijke producten beter zijn voor de gezondheid dan synthetische (kunstmatige) stoffen. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.

Bronnen: 
https://www.sohf.nl/nutrient/quercetine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29127724
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7047491

Foto van Tirachard Kumtanom

Over de schrijver