Quinoa: de waarheid over graan ‘voor veganisten’ blijkt genuanceerd

Quinua
Foto: Wikimedia Commons

Vorige week publiceerde de Britse krant een kritisch artikel over quinoa. Dit graan, afkomstig uit de Andes in Zuid Amerika, bevat veel gezonde voedingsstoffen, is glutenvrij en is bij uitstek geschikt voor veganisten en vegetariërs. Maar de populariteit van quinoa heeft een keerzijde: voor lokale bewoners wordt het graan te duur. Maar in een lang opinieartikel schetst Tom Philpott een genuanceerder beeld. Quinoa heeft veel belofte. We moeten er alleen op een goede manier mee omgaan.
“Binnen een korte period, is quinoa gegroeid van een lokaal product naar een internationaal handelsartikel,” aldus Philpott. Deze overgang heeft gezorgd voor een “storing in sociale relaties en hoge milieukosten”. Maar “dat betekent niet dat we moeten stoppen met het eten van quinoa. Het betekent gewoon dat we geen quinoa moeten eten zonder het goed te doordenken.”
De milieuproblemen kunnen bijvoorbeeld opgelost worden door verantwoordelijke teelt van het product op verschillende plekken in de wereld, waardoor de prijs lager kan worden, zonder dat de oorspronkelijke boeren in de Andes weer op een houtje moeten bijten omdat ze te weinig verdienen.
Lees het hele artikel in The Guardian

Over de schrijver