Quirine geeft haar dochter een vegan opvoeding: “Vegan zijn is geen dieet, maar een levensstijl”

Ze dook ruim acht jaar geleden in de wondere wereld van veganisme. Inmiddels heeft Quirine Smit (32) een vegan levensstijl én inspireert ze anderen in de zoektocht naar een plantaardig leven. Ze woont in Amsterdam, samen met haar vriend en dochter van 2,5 jaar. Die geeft ze zoveel mogelijk een vegan opvoeding. In september verwacht het stel een tweede kindje. “Er is dus nog een vegan baby op komst”, zegt ze lachend. 

Uren etiketten bestuderen

Wie acht jaar geleden vegan wilde leven, spendeerde uren in de supermarkt om etiketten uit te pluizen. Quirine was er daar één van. Ook verzorgingsproducten nam ze onder de loep. “Het was een intense periode. Mensen om me heen vonden het interessant, maar waren ook bezorgd, want hoe doe je dat dan? En wat kook je?” Quirine besloot een blog bij te houden over haar eigen zoektocht. Eerst voor eigen gebruik (en haar moeder las ook mee), later deelde ze het met de buitenwereld. “Er waren in die tijd wel plantaardige receptenblogs, maar ik miste een plek voor iemand zoals ik: wonend in de stad, die er leuk uit wil zien, een rijk sociaal leven heeft én vegan is. Vaak waren het vrouwen of meiden die zelf tofu gingen maken. Dat wilde ik niet en kan ik ook niet. Ik dacht: het moet vlotter kunnen.” 

Gooi niet halsoverkop je leven om

Quirines blog The Vegan Effect is geïnspireerd op the butterfly effect: de opvatting dat een kleine verandering grote gevolgen kan hebben. Zo is het volgens Quirine ook als het gaat over veganisme. “Als we allemaal een paar stappen zetten, maken we uiteindelijk het verschil.” Dat betekent niet dat je halsoverkop je leven moet omgooien, zoals Quirine zelf wel deed. “Ik ging van niks naar alles. Ik was nooit vegetarisch geweest en sprong meteen in het diepe.”

Meer ruimte in je hoofd

Vaak krijgt Quirine de vraag waarom ze vegan leeft. Het antwoord is simpel: voor de dieren. “Ik wil geen onderscheid maken. Waarom zien we het ene dier als huisdier en eten we de ander op?” Ook haar fysieke en mentale gezondheid zijn nu een drijfveer. “Toen ik begon met plantaardig eten had ik geen bijzondere klachten, maar na een tijd merkte ik dat ik veel minder last had van een opgeblazen buik, ‘after dinner dips’ en brandend maagzuur. Ook voel ik me mentaal lichter. Ik kan beter nadenken en ik heb meer ruimte in mijn hoofd.”

Foto’s van Quirine: Lesley Houtkamp Photography

Een manier van leven

Quirine benadrukt dat vegan zijn geen dieet is, maar een levensstijl. “Het is niet alsof je geen kaas of melkchocolade mag, ik wíl het oprecht niet vanwege het dierenleed. Bovendien zijn er inmiddels goede en lekkere alternatieven te vinden in de supermarkt.” Haar levensstijl gaat verder dan alleen plantaardig eten. “Ik gebruik ook plantaardige lichaamsverzorging, make-up en schoonmaakmiddelen en ik draag kleding die niet van dierlijke materialen is gemaakt.” Ook stapte ze over naar een bank die investeert in de juiste doelen en projecten.

Vegan opvoeding

De dochter van Quirine leeft ook zoveel mogelijk plantaardig. “Haar badproducten zijn vegan, ze eet plantaardig en draagt veel tweedehands kleding die niet van dierlijke producten zijn gemaakt.” De opvang waar haar dochter naartoe gaat is vegetarisch. “Veganistisch bleek daar in de praktijk niet mogelijk, dus daar zijn we flexibel in. Ook buitenshuis ben ik minder streng en roei ik met de riemen die ik heb.” Het gezin eet gezond en gevarieerd en slikt voedingssupplementen, maar dat laatste is voor iedereen van belang, aldus Quirine. Dat heeft niks te maken met vegan voeding. “Ik ben een keer met mijn dochter naar een kinderdiëtiste geweest, puur uit interesse. Volgens de diëtiste was er niks aan te merken op onze eetgewoonten en deden we het erg goed. Dat was een fijne bevestiging.” 

Geen strenge moeder

Quirine verbaast zich soms over het grote aanbod baby- en kinderproducten met suiker. “Sommige kinderen worden opgevoed met Danoontje en Olvarit, daar hebben anderen over het algemeen niks op aan te merken. Aan hen wordt niet gevraagd of daar wel voldoende vitamine D in zit.” Ze is het gewend dat ze regelmatig opmerkingen krijgt over de vegan opvoeding van haar kind en naar eigen zeggen houdt dat haar scherp. Quirine vindt het vooral belangrijk dat haar dochter de vegan levensstijl meekrijgt, maar ze wil geen moeder zijn die super streng is in haar vegan opvoeding. “Ik ben benieuwd hoe het straks gaat op de basisschool. Ik hoop dat ze een voorbeeld kan zijn voor anderen op school door te laten zien dat je lekker kan eten zonder dierenleed. Het hoeft ook allemaal niet perfect, want ik wil niet dat ze zich buitengesloten voelt. Als er bijvoorbeeld melk zit in een traktatie, mag ze dat van mij gewoon eten. Later mag ze natuurlijk zelf bepalen of ze wel of niet vegan wil leven.” 

Stap voor stap naar een vegan leven

Overstappen naar een veganistische levensstijl kan best overweldigend zijn, ondervond ook Quirine. Waar begin je dan? “Ik deed mee aan een challenge en at een maand plantaardig. Dat vond ik een fijne, laagdrempelige manier én het was makkelijker uit te leggen aan vrienden en familie. Ik was de eerste in mijn omgeving die dit deed, dus ik kreeg veel opmerkingen en vragen.” Ook benadrukt Quirine dat klein beginnen beter werkt dan meteen alles onder de loep nemen. “Begin bijvoorbeeld met voeding, ga thuis veganistisch koken en neem vooral de tijd.” Quirine keek ook veel naar documentaires over plantaardig leven. “Ik vond het fijn om een passend antwoord te hebben op het moment dat mensen vroegen waarom ik bepaalde dingen niet deed of at. Bovendien raakte ik nog meer gemotiveerd, want ik wilde écht niet bijdragen aan industrieën waarin dierenleed centraal staat.” 

Documentaires over duurzaamheid en plantaardig leven

  1. Cowspiracy – gaat over veganisme en je wordt niet heel erg geconfronteerd met schokkende beelden
  2. Black Fish – gaat over de misstanden in dierenparken zoals Seaworld
  3. Forks over Knives – gaat over de ongezonde en bewerkte Westerse voedselindustrie
  4. Before the Float – Leonardo DiCaprio reist over de wereld en laat de gevolgen van klimaatverandering zien

Meer weten over Quirine, vegan leven en een vegan opvoeding? Volg haar op Instagram via @quirinesmit of neem een kijkje op haar blog The Vegan Effect.

Lees ook: 25 redenen om te stoppen met vlees eten En: 10 redenen om te stoppen met het eten van vis.

Over de schrijver