Raad van State blokkeert natuurvergunningen kolencentrales Maasvlakte

Kolencentrale In Aanbouw Op Maasvlakte. Foto: Wikimedia Commons
Kolencentrale In Aanbouw Op Maasvlakte. Foto: Wikimedia Commons

De kans wordt steeds groter dat de twee in aanbouw zijnde kolencentrales op de Maasvlakte nooit zullen draaien. Een groep burgers uit Voorne, Greenpeace en Natuur & Milieu hebben succesvol een zaak tegen de kolencentrales gewonnen bij de Raad van State. De bedrijven E.on en GDF Suez/Electrabel zijn al bijna afgebouwd, zonder dat er definitieve natuurvergunningen waren afgegeven. De kans is groot dat de centrales nooit zullen draaien.
Volgens een gezamenlijk persbericht van Greenpeace en Natuur & Milieu heeft de provincie “geprobeerd de schadelijke natuureffecten van de centrales te compenseren met allerlei beheermaatregelen in de natuur. De Raad van State oordeelde echter dat de provincie niet duidelijk heeft kunnen maken dat hiermee geen schade zou ontstaan. Bovendien heeft de provincie niet onderzocht wat de natuurschade zou zijn die deze beheermaatregelen veroorzaken. Bij vol draaien zouden de centrales samen jaarlijks ruim vier miljoen kilo stikstof- en zwaveloxiden uitstoten.”
Joris Wijnhoven, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace: “Deze kolencentrales kunnen veertig jaar lang ellende veroorzaken, dus dit is een heel fijne overwinning. Het gaat ons niet alleen om de natuurschade, maar ook om het klimaat en de luchtkwaliteit. Als deze kolencentrales daadwerkelijk worden geschrapt, scheelt dat jaarlijks vijf procent van onze CO2-uitstoot en blijven ons tientallen vroegtijdige overlijdens bespaard door hart- en longziekten.”
Bron: Greenpeace en Natuur & Milieu
Lees ook
Bamboe t-shirts voor mannen én vrouwen nu met 10% korting
Zonnepanelen op school, voor een VvE of een ander collectief
Dit wist je nog niet over zonnepanelen: 8 feiten

Over de schrijver

4 reacties op “Raad van State blokkeert natuurvergunningen kolencentrales Maasvlakte”

  1. Pingback: Kolencentrale Eemshaven gaat door met gevaarlijke kwik uitstoot » hetkanWel.nl

  2. Dit zijn waarschijnlijk veel schonere centrales dat de oude kolencentrales, dus zou het niet zinvoller zijn om die te sluiten ten gunste van deze centrales?

      1. Dat beweer ik ook niet Amy. Ik meen wel te weten dat de moderne centrales substantieel schoner en efficiënter zijn dan oude centrales.
        Ik zou ook niets liever dan nu overstappen op 100% duurzaam, maar het niet in werking nemen van de nieuwe kolencentrales en daarom verder moeten met oude centrales lijkt mij gewoon niet verstandig.

Reacties zijn uitgeschakeld.