Bespaar in de winter energie met raamdecoratie

Raamdecoratie geeft je huis sfeer en zorgt ervoor dat buren en voorbijgangers niet naar binnen kunnen kijken, maar in de winter heeft het ook nog een andere functie; het helpt om de kou buiten te houden. En als we de voorspellingen mogen geloven, is dat deze winter hard nodig. De gasprijzen zijn hoog en het wordt koud.

Warmteverlies ramen

Ramen in huis zorgen voor het licht, maar ook voor veel warmteverlies. Gemiddeld gaat er 37% van de energie verloren door ramen. De verspilling is uiteraard het hoogst bij enkel glas. Het vervangen van enkel glas door regulier dubbel glas of zelfs HR++ glas, kan een aanzienlijke besparing opleveren, maar vraagt ook om een behoorlijke investering. Om de isolatiewaarde van ramen te verhogen kun je daarom ook kiezen voor gordijnen of zonwering.

Zonwering voor binnen 

Raambekleding zoals gordijnen, jaloezieën of shutters houden de warmte in huis lekker binnen. Door de raambekleding in de wintermaanden vooral ‘s avonds en ’s nachts dicht te doen, ga je een hoop verspilling tegen. Ook heb je minder tocht in huis en daardoor voelt het meteen een stuk warmer.

Verwarming vrijlaten

Bij het plaatsen van raambekleding is het belangrijk dat de verwarming vrij blijft. Wanneer de raambekleding voor de radiator hangt, blijft de warme lucht vastzitten tussen je gordijn en het raam en dan gaat er alsnog een heleboel warmte verloren. Raambekleding die goed aansluit op het raam, isoleert uiteraard het beste.

Dikke materialen

Natuurlijk isoleren niet alle gordijnen even goed. De mate van de isolatie is afhankelijk van de dikte van de stof. Hoe dikker deze is, hoe warmer je huis blijft. En zijn ze ook nog verduisterend? Dan geeft dat nog een beetje extra isolatie. Meer inspiratie vind je bijvoorbeeld via Karwei raamdecoratie. Wil je tips om je gasrekening te verlagen nog verder te verlagen? Lees dan het artikel.

Over de schrijver