Rabobank verwacht forse prijsstijging voor vlees en ander voedsel

Binnenkort onbetaalbaar? Foto: Reiner Kraft, Flickr

Binnenkort onbetaalbaar? Foto: Reiner Kraft, Flickr[/caption]Er zitten veel voordelen aan minder vlees eten, en volgend jaar komt er nog een bij: je portemonnee. Volgens de Britse krant The Guardian zal er volgend jaar een flinke stijging van de vleesprijzen zijn. Dat komt door de huidige hoge voedselprijzen voor diervoeder, zoals mais. Veehouders slachten nu veel dieren omdat ze anders te duur worden. Volgend jaar zullen er daarom minder dieren beschikbaar zijn. De totale prijs voor voedsel, inclusief andere producten dan vlees, kan met 14% stijgen.
Lees ook
Win een kookworkshop met een chef-kok bij jou thuis
De vier voordelen van minder vlees eten
Is de tijd van goedkoop eten voorbij?
The Guardian baseert zich op een rapport van de Rabobank. Volgens een analist van de bank, Nicholas Higgins, “zal er eerst een overschot aan vlees zijn nu mensen hun dieren slachten om hun voedselrekeningen te verminderen. Maar volgend jaar zullen de kuddes zodanig verkleind zijn dat er niet genoeg dieren zijn om aan de verwachte vraag te voldoen. De prijzen zullen omhoog vliegen.”
De hoge prijs voor voeder is ondermeer een gevolg van grote droogte in de VS. Grote wereldwijde handelaren in voedsel verwachten topwinsten.
Bron: The Guardian

Over de schrijver