Radar: Eco wasbal blijkt weinig effectief

Ecowasbal+ Verpakking
Groen Van Kleur Maar Ook Goed Voor Het Milieu?

De eco wasbal beloofde wonderen: met een klein beetje of helemaal geen wasmiddel toch je was schoon krijgen. Dit zou de bijzondere bal doen door met hydroxil-ionen de Ph waarde van water te verhogen en de oppervlaktespanning te verlagen, ongeveer op dezelfde manier als wasmiddel dat doet. Reacteur Gerlinde testte de wasbal al eens voor ons en behaalde gemengde resultaten. T.v.-programma Radar deed de test nog eens dunnetjes over met behulp van een chemieprofessor, en concludeerde: een wasbal werkt niet of nauwelijks.
Lees ook
Wisselend succes met de eco-wasbal
Schoonmaken en 10 andere opmerkelijke toepassingen van citroen
De beste milieuvriendelijke producten voor je keuken
Radar deed verschillende tests bij drie versies van de wasbal: de “Ecowasbal”, de ” Green FX wasbal” en de “Ecozone”. De ecowasbal en de Green FX wasbal bleken in labtest geen merkbaar effect op het waswater te hebben. De Ph waarde van het water werd niet verhoogd, en de oppervlakte spanning van het water bleef hetzelfde. Alleen de Ecozone bal bleek iets bijzonders te doen: het water werd zepig en de Ph waarde ging merkbaar omhoog. De expert uit het programma was echter ook niet overtuigd door de Ecozone: wasballen zijn in de verste verte niet te vergelijken met normale wasmiddelen.
Radar gooide dus op kenmerkende, ietwat cynische wijze, de ecowasdroom in duigen. Maar het programma vergat toch wat te vertellen. Op internet kun je relatief veel positieve berichten lezen over de eco wasbal. Veel mensen gebruikten namelijk een klein beetje wasmiddel bij hun eco wasbal en kregen zo toch goede wasresultaten. Want wat wasmiddelfabrikanten je niet vertellen, is dat je voor een gemiddelde was veel minder wasmiddel nodig hebt dan in de gebruiksaanwijzing staat. Immers, wanneer was de laatste keer dat je bemodderd van je werk thuis kwam? De meeste wasjes hoeven alleen wat onwelriekende lichaamsgeurtjes uit amper vieze kleding te halen. En daarvoor volstaat een klein snufje waspoeder. Kortom, de wasbal mag dan zelf niet werken, met minder wasmiddel was je jouw kleren net zo schoon. Goed voor je portemonnee en het milieu.
Bron: Radar

Over de schrijver

2 reacties op “Radar: Eco wasbal blijkt weinig effectief”

 1. Ik gebruik al jaren de Ecozone wasballen, zeker 10 jaar (van voor de geboorte van onze oudste). Ik heb er in die tijd zes versleten, want een vriendin die er niet tevreden mee was gaf de hare mij terug. Nu de keramische balletjes zo klein zijn dat ze door de gaatjes in de ballen eruitvallen, wilde ik ze navullen. Helaas kreeg ik de schroef met geen mogelijkheid meer los en heb ik ze dus weggegooid.
  Ik had nog een andere wasbal, die gebruik ik nu. Met een klein schepje wasmiddel erbij, vooral voor de geur, zonder wasmiddel bleef de was muffig ruiken en kreeg ik ze niet echt schoon.
  Maar… met dit ene schepje en die andere wasbal samen had ik toch niet dezelfde frisse en schone was.
  Ik ga dus wel degelijk nieuwe bestellen. blijf tevreden klant =)
  Zeker de moeite van het proberen waard wat mij betreft, en niet alleen als vingerwijzing om minder wasmiddel te gebruiken.

 2. Ik heb de ecozone, maar had hiervoor altijd neutral wasmiddel. Neutral geeft geen uitslag, maar maakt de was ook grauw en ruikt niet fris, oja, en vlekken verwijderen doet het ook niet. Ik ben iig aangenaam verrast over hoe fris mijn was ruikt na het wassen en hoe wit het is. En ik heb geen uitslag.
  Als je een goed werkend wasmiddel gebruikt valt het misschien wel tegen, maar in vergelijking met slecht wasmiddel is zo'n wasbol best goed.

Reacties zijn uitgeschakeld.