Radijs helpt in strijd tegen acne

Daikon.japan
Japanse Radijs. Foto: Wikimedia Commons

Heb je de strijd opgegeven tegen puistjes? Helpen de clearasil wasbeurten, tientallen koppen brandnetelthee en zinkzalfbehandelingen niet? Gelukkig komen de wetenschap en radijsjes je te hulp. Want onderzoekers hebben uitgevonden hoe ze met de Japanse radijs acne effectief kunnen behandelen.

Jeugdpuistjes zijn kleine ontstekingen op je huid die ontstaan als normale bacterieën zich keren tegen je lichaam. De bacterie P. acnes doet meestal niet zoveel kwaad, maar onder speciale omstandigheden zorgt hij voor ontstekingen.

Veel van de huidige behandelingen zijn er op gericht om de bacterieën te doden. Maar dit zorgt er ook voor dat goede bacteriën op je huid dood gaan, waardoor je last kan krijgen van andere problemen.

Wetenschappers hebben nu een nieuwe manier bedacht om acne te bestrijden: ze zetten de Japanse radijs in. Met een speciaal gen maakt deze soort radijs een proteïne aan. Deze wordt met een spray aan muizen gegeven, die anti-stoffen ontwikkelen tegen de proteïne. Vervolgens worden deze anti-stoffen gebruikt om de acne bacterie te bestrijden. In eerste tests bleek het aantal onstekingen (lees: puistjes) flink minder te zijn.

Het voordeel is dat met deze behandeling de gezonde bacteriën op je huid niet aangetast worden. Helaas helpt het niet om nu naar de supermarkt te rennen en radijs te kopen. Het is nog even wachten voordat er echt een werkzaam medicijn uit dit onderzoek rolt.

Bron: New Scientist, Gizmodo

Lees ook

6 cosmetische ingrediënten die je niet op je huid moet smeren

5 manieren om je kind van groenten te laten houden

Besparen op je energierekening

5 natuurlijke middelen tegen acne

Over de schrijver