Deze ‘rainproof’ abri gaat wateroverlast tegen

De tramhaltes in Amsterdam hebben er een nieuwe functie bij. Naast jou drooghouden, helpen ze ook met het tegengaan van wateroverlast. Je kunt de ‘rainproof abri’ nu op twee plekken in de stad tegenkomen, maar misschien wordt het een succes en breiden ze het aantal uit.

Rainproof abri

In grote steden is wateroverlast bij zware regenval een steeds groter probleem. Doordat bebouwing, betegelde tuinen en asfalt kan het niet weg. Waterdoorlatende tegels, groene daken, geveltuintjes en regentonnen helpen, maar de test met abri’s is ook interessant.
De ‘rainproof abri’ is een initiatief van de gemeente Amsterdam en JC Decaux (het bedrijf dat buitenreclame en stadsmeubilair verzorgt). Begin januari startten zij met deze test bij twee tramhaltes. De halte op het Marnixplein heeft een groen dak, de halte op het Weteringcircuit heeft aanvullend nog een verticale groene wand.

Een eigen irrigatiesysteem

Deze abri moet helpen tegen wateroverlast, maar ook de luchtkwaliteit en biodiversiteit in de stad verbeteren. Het mooie is dat de ‘rainproof abri’ een eigen irrigatiesysteem heeft, dat gevuld wordt met regenwater. Onder de grond zit een opvangreservoir van 160 liter om overtollig regenwater op te vangen.

Een internationale hit

Amsterdam is niet de eerste Nederlandse stad die experimenteert met groene bushokjes. In de zomer van 2019 waren de bushokjes in Utrecht een internationale hit. Utrecht en Clear Channel verduurzaamden de abri’s van A tot Z op een duurzame manier. Ze kregen een bamboe bankje en LED verlichting. Honderd abri’s kregen zonnepanelen. En 316 exemplaren kregen een sedum dak. Deze daken helpen om de biodiversiteit te vergroten, hitte te bestrijden en regenwater te bergen. En het ziet er nog gezellig uit ook.
Laten we hopen dat een groot aantal steden deze twee inspirerende voorbeelden volgt.
Foto: Rainproof Amsterdam
 

Over de schrijver