Rankabrand: Fairphone is meest duurzame elektronicamerk, andere merken op grote afstand

De Fairphone Blijkt Het Meest Eerlijke Elektronicamerk. Foto: Fairphone, Flickr
Fairphone. Foto: Fairphone, Flickr

Fairphone is het meest eerlijke elektronicamerk van dit moment en krijgt met een B-label het predicaat ‘goed op weg’. Op afstand volgen Apple en Nokia met een C-label. Onderaan de lijst staan HTC, Microsoft en Nintendo. Dat blijkt uit een nieuwe duurzaamheidslijst die Rank a Brand vandaag samen met Milieudefensie heeft gepubliceerd. De ranking is gebaseerd op de mijlpalen die elektronicamerken hebben behaald voor een verantwoorde winning van grondstoffen, het verbeteren van arbeidsomstandigheden en het verkleinen van de milieu impact.

Ranking van elektronicamerken

Fairphone onderscheidt zich vooral op een aantal milieucriteria waar de traditionele elektronicamerken het laten afweten. De ombouw van de Fairphone is van gerecycled plastic, het bedrijf zamelt voor ieder verkocht mobieltje 3 oude mobieltjes in en de telefoon is makkelijk te repareren, onderdelen zijn beschikbaar in de Fairphone webshop. Apple onderscheidt zich met het gebruik van groene energie en Nokia is het verst gevorderd met het vervangen van schadelijke chemicaliën in haar producten. De arbeidsomstandigheden in de elektronicafabrieken zijn echter bij geen enkel merk op niveau. Het recht op een leefbaar loon voor arbeiders wordt door de sector niet erkend, laat staan dat bedrijven in die richting werken. Naast Fairphone werken ook verschillende merken waaronder Blackberry, Apple en Philips aan meer duurzame winning grondstoffen, vooral door zogenaamde ‘conflictmineralen’ uit oorlogsgebieden tegen te gaan.

Tropisch eiland Bangka verwoest

Microsoft, HTC en Nintendo hebben hun lage positie onder meer te danken aan hun gebrek aan actie tegen de onverantwoorde tinmijnbouw op het Indonesische eiland Bangka. Ongeveer een derde van al het tin in de wereld komt van dit eiland. De bewoners en het zeeleven eromheen hebben zwaar te lijden van de intensieve en vaak ook illegale tinmijnbouw. Landbouw- en visgronden zijn onbruikbaar geworden waardoor vissers en boeren hun bron van inkomsten zijn kwijt geraakt. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden voor de mijnwerkers en tinduikers levensgevaarlijk, jaarlijks komen tientallen mensen om het leven door aardverschuivingen of verdrinking tijdens hun werk.

Milieudefensie heeft het afgelopen jaar met een groot aantal elektronicamerken samengewerkt in de speciale tinwerkgroep van het Initiatief Duurzame Handel (IDH), die nu ruim een jaar actief is. Het IDH is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en Milieudefensie rond een plan dat moet leiden tot verbetering op Bangka. Duurzame tinwinning is goed mogelijk in Indonesië maar dit gaat niet vanzelf. Campagneleider Evert Hassink: “Als de grote merken niet gezamenlijk eisen stellen verandert er niets op Bangka. Na ruim een jaar praten wordt het tijd voor actie. Wij eisen dat Microsoft ook meedoet met het IDH en dat het bedrijf geen tin meer verwerkt van tinleveranciers die een puinhoop van Bangka maken.”

Het hele Rankabrand rapport kun je hier nalezen

De Fairphone 2 is nu ook  te verkrijgen met een mobiel abonnement! Zo is deze prachtige telefoon hard op weg om mainstream te worden en dat juichen wij van harte toe.

Bron: Rankabrand

Over de schrijver