Rapport minister Kamp over schaliegas wordt vandaag gepubliceerd

Schaliegas uit de kraan. Foto: Gasland
Schaliegas uit de kraan. Foto: GaslandFoto: Gasland
Het kabinet geeft vandaag meer duidelijkheid over de toekomst van schaliegas in Nederland. Dat meldt de NOS. Minister Kamp publiceert dan een rapport over de omstreden gaswinning en geeft daarna een persconferentie.
De drie gemeenten in Nederland waar proefboringen gepland staan, Boxtel, Haaren en Noordoostpolder, spreken later in de ochtend met de minister. Een woordvoerder van de gemeente Boxtel is verbaasd dat het rapport openbaar gemaakt werd voordat met de betrokken partijen was gesproken.
Lees het hele artikel op NOS.nl

Weerstand tegen schaliegas

Er leeft in Nederland veel weerstand tegen de schaliegaswinning. In omringende landen zijn al veel protesten rond schaliegasboringen, onlangs nog in Groot-Britannië. Ook bierbrouwers maken zich zorgen over de winning omdat het grondwater kan verontreinigen.
Milieudefensie is een van de Nederlandse leiders in het protest tegen schaliegas. Volgens de organisatie is schaliegas “niet een stap voorwaarts, maar een stap achteruit. Deze fossiele brandstof kan grote lokale milieuvervuiling veroorzaken en is door methaanlekkages nog klimaatbelastender dan steenkool. De winningstechniek veroorzaakt aardbevingen – die het vervolgens weer onmogelijk maken om sterk vergiftigd water te scheiden van bodem, drinkwater, natuur en landbouw. Tegelijk is de voorraad klein, en de winning in Nederland niet of nauwelijks rendabel.”
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Geheim rapport: boren naar schaliegas kan veilig
Waarom fracking een slecht idee is

Over de schrijver