Rapport onthult bittere realiteit in ananasindustrie

Voorkant Fairfood Rapport
Voorkant Fairfood Rapport
Terwijl de wereld Wereldvoedseldag viert, werken Filipijnse ananaswerkers lange dagen om voedsel op hun eigen bord te krijgen. Dat staat in het rapport ‘Paradise Lost: The bitter reality behind working in the Philippine pineapple industry’, van Fairfood International. Minstens 24.000 arbeiders die werken bij de grootste ananasbedrijven in de Filipijnen – Del Monte Philippines Inc. en Dole Philippines – zijn door de lage lonen nauwelijks in staat om te voorzien in basisbehoeften zoals voedsel, medicijnen en scholing. Een leefbaar loon is een mensenrecht. Daarom roept Fairfood de twee bedrijven op om mensenrechten te respecteren en de negatieve effecten van hun huidige praktijken tegen te gaan.

Extreem lage lonen

Fairfood onthult dat bijna tweederde van de arbeiders bij de Filipijnse ananasgiganten gemiddeld €4,50 tot €11,00 per dag verdient, terwijl ze minstens €14,00 nodig hebben om van te kunnen leven. De situatie is het ergst voor een groeiende groep kwestbare ‘contractarbeiders’ die Dole Philippines en Del Monte Philippines Inc. inhuren via arbeidsmakelaars. Deze contractarbeiders verdienen gemiddeld €4,50 tot €6 per dag, terwijl reguliere werknemers gemiddeld €8 tot €11 euro per dag verdienen. Dit is des te schrijnender omdat beide groepen arbeiders in het algemeen hetzelfde type werk doen.

Geen CAO

Waar vakbonden reguliere arbeiders van Dole Philippines en Del Monte Philippines Inc vertegenwoordigen, hebben de contactarbeiders geen collectieve vertegenwoordiging. Eelco Fortuijn, Directeur Policy en Advocacy bij Fairfood zegt: “De contractarbeiders vormen momenteel ongeveer 85% van het werknemersbestand bij de bedrijven en dat aantal stijgt nog steeds. Fairfood vermoedt dat de bedrijven in toenemende mate contractarbeiders aannemen om de verantwoordelijkheid om leefbare lonen te betalen, uit de weg te gaan. Dit vinden wij onaanvaardbaar.”

Een leefbaar loon is een mensenrecht

Fairfood roept Del Monte Philippines Inc en Dole Philippines op om hun verantwoordelijkheid te nemen en het recht op een leefbaar loon te respecteren. Volgens de organisatie kunnen de bedrijven zich niet verschuilen achter het excuus dat de overheid met het minimum loon bepaalt wat ze hun arbeiders moeten betalen. “De overheid stelt het officële uiterste loon vast, maar een bedrijf kan altijd besluiten om meer te betalen. Een bedrijf moet zelfs meer betalen, als het claimt geen mensenrechten te schenden!”, zegt Fortuijn.

Over de schrijver