Rapport PBL: Gebrek aan groene innovatie schadelijk voor Nederlandse economie

Groene innovatie: de grootste windmolen ter wereld. Foto: SiemensNederland zit in de achterhoede van landen wat betreft vergroening. Dat blijkt uit gegevens die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) verzamelde. Met name het gebrek aan groene innovatie kan de Nederlandse economie schaden, waarschuwt het PBL. “Wil Nederland een rol van betekenis blijven spelen in de wereldeconomie, dan zal ons land fors moeten inzetten op vergroening. … De vergroening kan niet alleen van bedrijven komen, de overheid heeft een belangrijke rol. Wat nodig is, is een stevig groen innovatiebeleid dat meer dan nu ondersteuning van vernieuwende kleine, snelgroeiende bedrijven centraal zet: de uitdagers.”
Nederland loopt met name achter bij het gebruik van duurzame energie. Slechts 4,4% van ons totale energieverbruik (dus inclusief verwarming van huizen, brandstof voor auto’s, verbruik van elektriciteit) is duurzaam te noemen. Andere landen zoals Denemarken en Duitsland doen het op dit vlak veel beter. Ook blinken deze landen uit in het stimuleren van een groene economie “door ambitieuze, langjarige doelstellingen en forse investeringen in kennis.”
Deze twee infographics tonen de matige prestaties van Nederland.
Nederland blijft achter met duurzame energie:
Groene energie. Foto: PBL

Het aantal groene patenten is een maat om groene innovatie te meten. Ook hier blijft Nederland in de onderste regionen hangen:
Groene innovatie. Foto: PBL

Lees het hele rapport van het PBL hier
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Initiatief ‘Samen lossen we de crisis op’ gelanceerd
Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020