Boyan Slat blijft experimenteren en publiceert rapport over plasticsoep

De 25-jarige Boyan Slat is wereldberoemd vanwege zijn oplossing voor plasticsoep. Naast de operatie op zee, doet The Ocean Cleanup ook onderzoek. Vorige week werd een rapport gepubliceerd. En aangezien hetkanWEL Boyan en zijn team op de voet volgt, vonden we het tijd voor een nieuwe update.

Een aantal maanden geleden bleek dat de U-vormige veegarm van 600 meter lang niet al het verzamelde plastic kon vasthouden. Het plastic stroomde het systeem in, maar dreef er ook weer uit. Dat werd na een aanpassing opgelost. Sindsdien heeft het team van The Ocean Cleanup nog verschillende experimenten uitgevoerd waarmee de werking van de veegarm opnieuw is geoptimaliseerd. Een onderwaterparachute zorgt ervoor dat het systeem voldoende afremt om plastic te kunnen vangen.

Onderzoek

Onderzoekers van The Ocean Cleanup werkten de afgelopen vijf jaar aan het begrijpen van de omvang van de plasticsoep. Deze informatie wordt vervolgens in de praktijk gebruikt door Boyan en zijn team. Er bestaat onduidelijkheid over de daadwerkelijke hoeveelheid plastic afval in de oceanen. De ene schatting is een stuk hoger dan de ander. The Ocean Cleanup denkt dat dit komt doordat ook veel plastic op de bodem van de oceanen ligt. Een aantal resultaten uit het rapport van The Ocean Cleanup:

  • Het plastic dat drijft in het gebied waar The Ocean Cleanup opruimt, blijkt hardnekkig
  • Bijna de helft van het plastic is afkomstig uit de jaren 90 of ouder
  • Als we niks doen kan de hoeveelheid plasticsoep deze eeuw verviervoudigen
  • Ook als we nu geen plastic afval meer zouden produceren, verdubbelt de hoeveelheid plastic in de oceanen door fragmentatie van ‘oud’ plastic

Deze feiten liegen er niet om. We moeten aan de bak. En opruimen, zoals Boyan Slat doet, is helaas niet voldoende. Wat doe jij om plastic vervuiling tegen te gaan? Laat het ons weten in een reactie. Wil je meer weten? Hier vind je het rapport van The Ocean Cleanup.

Afbeelding bovenin: Erwin Zwart / The Ocean Cleanup

Over de schrijver

1 reactie op “Boyan Slat blijft experimenteren en publiceert rapport over plasticsoep”

  1. Sjieke schrijft dat Boyan de oceaan schoonmaakt, maar ik heb nog geen enkel bewijs gezien dat hij ook enig resultaat boekt. Dat is waar het om gaat, waarom blijft dat geheel onbesproken?

Reacties zijn uitgeschakeld.