Rapport Unep schetst onthutstend beeld van Shell in Nigeria

Kadir Van Lohuizen
Foto: Kadir Van Lohuizen

Het VN milieubureau Unep stelt in zijn rapport onweerlegbaar vast dat de Nigeriaanse regio Ogoniland extreem is vervuild. Shell moet volgens Milieudefensie eindelijk haar verantwoordelijkheid nemen voor decennialange milieuvervuiling. Dat betekent de Niger delta schoonmaken en de bewoners compenseren.

In haar onderzoeksrapport concludeert Unep dat er op veel locaties onvoldoende is opgeruimd en dat Shell niet volgens de wet en internationale standaarden voor de oliewinning werkt. Milieudefensie voert samen met vier Nigeriaanse boeren een aantal rechtszaken tegen Shell en was op basis van eigen onderzoek tot vergelijkbare conclusies gekomen. Directeur van Milieudefensie Hans Berkhuizen: “Het is verbijsterend hoeveel olie er nog ligt in de Niger delta. Het is er nog viezer en de olie is nog meer verspreid dan wij vreesden”.

Uit het Unep rapport blijkt dat land, water en grondwater ernstig vervuild zijn. Het drinkwater bevat extreem hoge concentraties van het kankerverwekkende benzeen en de ooit belangrijke visserij is onmogelijk geworden. Unep schat dat het schoonmaken van Ogoniland lang gaat duren en minstens een miljard dollar gaat kosten.

Het Unep rapport is hier.

Over de schrijver

4 gedachten over “Rapport Unep schetst onthutstend beeld van Shell in Nigeria”

 1. Dat is zeker waar, deVries. Volgens mij wordt dat ook inmiddels door instanties erkend. Punt is echter: wie is er begonnen met boren? Dus een gedeelde verantwoordelijkheid is er zeker voor Shell. Daar mogen ze toch best op worden aangesproken?

 2. Het is niet alleen Shell die de problemen veroorzaakt. De bevolking daar mag nogal graag gaatjes in die leidingen boren om ook wat van het zwarte goud op te vangen voor eigen gebruik.
  Dan hebben we daar nog een hoop rebellen die geregeld een leiding of installatie opblazen omdat ze zich achtergesteld voelen doordat er niet in de winst gedeeld word.

  Ik boor hier toch ook niet in de gasleiding !!!
  We blazen onze gas plants toch ook niet op ondanks dat we ons scheel betalen..

  1. Wat een onzin deVries. Het zijn daar namelijk niet onze leidingen maar het is de olie van Nigeria. Groot gelijk dat het volk zijn eigen grondstoffen terugneemt. Shell is weer zo een rechtse hobby. Jatten van een ander en dan janken als ze hier verhaal komen halen.

   Rechts vergeet even altijd dat door hun hobbies mensen het elders heel slecht krijgen/hebben. 400 jaar kolonien en V.O.C mentaliteit.

   Heel veel andere volken hebben nog een appeltje te schillen met onze blanken rechtse hufters. Als ze nu eens schouder aan schouder zich gingen inspannen om ons een kopje kleiner te maken is het gedaan met ons. Dank je wel Rechtse klootzakken.

   De tijd van onbeperkt graaien elders is niet meer. Amerika wordt gelukkig ook met de dag minder blank.

   Handen af van andermans olie!

Reacties zijn gesloten.