Dit is waarom Kim rauw vegan ging eten

Rauw vegan? Als ik dit soort termen voorbij hoor komen (denk Paleo, Keto, Intermittent fasting) dan krijg ik al gauw de verkeerde kriebels. Toch heb ik mij een paar maanden geleden gewaagd aan raw vegan food, oftewel voornamelijk rauwe groente en fruit eten. Waarom? Dat zal ik je uitleggen.

1.   Simpeler kan niet

En ik hou nou eenmaal van simpel. Je hoeft nooit meer te koken, je hoeft nooit meer te denken: wat eten we vanavond? (een van de meest gegooglde vragen) en je hoeft je nooit meer af te vragen: zal ik dit nou wel doen? Hoe ongezond is dit?

In de drukte van de dag en alle digitale chaos die iedere minuut op ons afkomt vind ik het wel ontspannen als ik gewoon mijn hand uit kan rekken en iets van de fruitschaal af kan trekken. Want toegegeven, als ik het druk heb ben ik al gauw geneigd om “even” een broodje te smeren. En dan ben ik toch echt meer aan het vullen dan voeden.

Dat is dus nu verleden tijd. En persoonlijk vind ik het net zo makkelijk om een banaan te pakken als een broodje hummus.

Buiten dat, bespaart het mij ook kooktijd en de energierekening kan omlaag omdat het fornuis nog amper gebruikt wordt. Het heeft mij persoonlijk verrast hoe simpel en natuurlijk deze manier van eten is.

2.   Een echte vitamineboost

Dit is de hele reden waarom ik ben begonnen met deze manier van eten. Want rauwe groente en fruit behouden al hun voedingswaarde. Denk hierbij niet alleen aan vitamine en mineralen, maar ook aan antioxidanten (stoffen die ons beschermen tegen ziektes) en vezels.

Iedereen weet wel dat groente en fruit goed voor je zijn. Toch eet maar 27% van de volwassenen genoeg groente en maar 19% genoeg fruit, volgens het RIVM. Het is blijkbaar dus een flinke uitdaging in een maatschappij waarbij 70% van de supermarkten uit ultrabewerkt voedsel bestaan.

Tja, daar heb ik nu niets meer mee te maken. 80% van mijn dieet bestaat uit rauwe groente en fruit en als ik boodschappen doe dan kom ik niet verder dan het begin van de supermarkt. Je weet wel, de groente- en fruitschappen.

“Uit veel onderzoek is aangetoond; wie dagelijks veel groente en fruit eet, heeft een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Het biedt bescherming tegen verschillende aandoeningen, zoals spijsverteringsziekten als darmkanker, maar ook hartziekten of een beroerte.” – Bron: Maag, darm, leverstichting. (Lees verder na de foto’s)

3.   Rauw vegan eten als verjongingskuur

Deze claim is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar toen ik begon met mijn rauwe avontuur ben ik natuurlijk online naar informatie gaan zoeken. En dat werkte zeer motiverend voor mij.

Zo kwam ik bijvoorbeeld Chef Babette Davis tegen. Een restauranteigenaar van 73 die makkelijk door kan gaan voor iemand van begin 50. Of Lou Corona die al meer dan 50 jaar geen gekookt voedsel heeft gegeten.

In een wereld waar mensen duizenden euro’s betalen voor plastische chirurgie blijkt het antwoord op verjonging gewoon al die tijd in je fruitschaal te hebben gelegen. Bizar als je het mij vraagt.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat al die groente en fruit doen voor je huid, je haar, je nagels en vooral … je energielevels! Het is niet voor niets dat deze zeventigers nog topfit zijn. Lou Corona houdt een planche van 7 minuten vol! (voor degene die niet weten wat dit is. Een planche is een plank met je voeten van de vloer).

Wat eet je dan?

Hoe bijzonder dit ook is (vind ik), je bent wel een beetje vreemd als je zoveel onbewerkte groenten en fruit eet. Ik krijg dan ook vaak de vraag: wat eet je op een dag dan? Nou, ik kauw niet de ganse dag op de ene wortel na de andere. Ik maak dagelijks smoothies, juices, salades, koude soep zoals gazpacho of komkommersoep, poké bowls en rauwe sauzen voor over de salades.

Zo heb ik bijvoorbeeld mijn sojayoghurt vervangen door een smoothie met muesli met noten en zaden. Ik begin de dag vaak met een juice of gewoon een grote fles jus d’orange. Mijn sportdrank bestaat meestal uit wortel, sinaasappel en bietjes, omdat bietjes je bloedvaten verwijden waardoor er makkelijk zuurstof naar je spieren stroomt.

En ik ben ook weleens flink de mist in gegaan. Want rauwe bietjes moet je maag wel even aan wennen, anders komen ze retour. En daarnaast ben ik niet 100% rauw gaan eten, want af en toe een warme maaltijd vind ik ook lekker. Maar echt koken doe ik niet meer.

Dit was ik oorspronkelijk niet van plan. Maar al die rauwe groente en fruit zit zoveel smaak aan. Als ik nu alles zou koken dan smaakt het mij maar flauw en snap ik niet waarom we zoveel koken in deze westerse wereld. Dit was voor mij wel de meest aangename verrassing: die enorme smaakboost.

Geen voedingsadvies

Ik ga je uiteraard niet vertellen dat je alles rauw moet gaan eten. Of een bepaald dieet moet gaan volgen, want dat moet je helemaal zelf weten. Dit is dan ook op geen enkele manier een voedings- of dieetadvies, het zijn puur mijn persoonlijke bevindingen in een zoektocht naar wat werkt voor mijn lijf. Maar ik hoop wel dat ik je heb aangemoedigd wat vaker rauwe groente en fruit te eten. Of je nu je dag begint met een smoothie en muesli, een hele berg fruit door je havermout doet of je bammetje wat vaker verruilt voor een salade. Probeer het gewoon eens. Je zal er nooit slechter van worden.

P.S. Mocht je geinspireerd zijn. Hier zijn wat mensen die ik volg voor raw vegan food tips. YouTube: Fully Raw Kristina. Gillian Berry (interviewd veel vegans). Insta: Juicemadam, Rebootwjoe en Namawell.

DISCLAIMER: Het persoonlijke verhaal van Kim is puur bedoeld ter inspiratie en dient niet als een voedingsadvies. Voor haar werkt het goed, maar verschillende voedingsexperts zeggen ook dat rauw eten moeilijker te verteren is voor je darmen. Daarbij komt dat veel raw foodies fan zijn van juices. Weet dat bij het raw juicen van groente en fruit veel vezels verloren gaan (die bovendien vaak op de composthoop of in de prullenbak eindigen, wat voedselverspilling is) en dat het eten van diezelfde groente en fruit voor een verzadigder gevoel zorgt. Dat gezegd hebbende: als je anders echt, echt, echt nooit aan je 300 gram groente en fruit per dag komt, is juicen een optie. Lees ook: Deze groenten kun je beter eerst koken voor je ze eet. En: 20 tips om meer groenten te eten.

Over de schrijver