Wordt goudvis Kai de opvolger van Knut?

Woensdag 8 juni 2011 is Wereld Oceanen Dag. In de komende 4 weken zal daarom extra aandacht worden besteed aan plasticvervuiling van de wereldzeeën. De wereldwijde campagne ‘Save Kai’ gaat donateurs werven voor Project Kaisei: een schoonmaakexpeditie om giftig plastic uit het water te verwijderen.

Zoals bekend drijft een gigantische hoeveelheid plastic afval in de wereldzeeën. Alleen al in de Stille Oceaan drijft een dikke laag plastic soep ter grootte van twee keer Frankrijk. Het materiaal wordt langzaam afgebroken in minuscule stukjes, die onderdeel van het zeewater gaan uitmaken. Het plastic bevat giftige stoffen, die mensen binnenkrijgen door het eten van vervuilde vis. Bovendien stikken allerlei vissen en vogels die van de plastic soep eten. Het is een wereldwijd probleem: niet alleen de oceanen zitten vol met plastic, maar ook onze eigen Noordzee en Waddenzee.

De campagne ‘Save Kai’ draait om Kai, een kleine goudvis die verwikkeld is in een dagelijkse strijd tegen plastic afval in zijn leefomgeving. De actie heeft als doel donateurs te werven voor  Project Kaisei (www.projectkaisei.org): een initiatief van het Ocean Voyages Institute dat zich richt zich op het opruimen van plastic uit de oceanen. Om aandacht te genereren voor deze plastic soep wordt de eigenzinnige Facebook campagne ‘Save Kai’ gestart. De vraag is daarbij natuurlijk of Kai de knuffelfactor van Knut heeft, anders werkt de actie niet.

Red een goudvis, red het leven in de zee
Via een webcam kunnen mensen goudvis Kai 24 uur per dag in zijn benarde situatie volgen. Kai zal 30 dagen lang in een apart schoon deel van een met plastic gevuld aquarium wonen. Deze situatie is symbolisch voor de miljoenen vissen die iedere dag bedreigd worden door de plastic vervuiling van de oceanen. Om Kai te ‘redden’ en plastic uit zijn waterpaleis te verwijderen, kunnen deelnemers geld doneren via een speciaal opgerichte donatiepagina op Facebook.

Hoe meer donaties, des te meer plastic wordt er verwijderd uit het aquarium. Dit levert een veilig en plasticloos verblijf voor Kai op. Alle opbrengsten van de campagne gaan naar Project Kaisei, dat deze zomer een opschoonexpeditie voor de plastic soep organiseert. De Facebook campagne loopt tot en met 8 juni, Wereld Oceanen Dag.

Watch live streaming video from savekaisei at livestream.com

Lees ook:

Moderne vissers vangen plastic als het aan Brussel ligt

Wat jij kunt doen voor een schonere zee

Over de schrijver