Recensie: “Zelf ingemaakt” voor hobbykoks die oma’s keuken willen herontdekken

ZelfingemaaktMisschien komt het door het mooie weer, maar toen ik het kookboek ‘zelf ingemaakt’ in mijn handen kreeg had ik er direct zin an! Het boek verleidt om gelezen te worden en met de typische “ik blader even door het boek heen en geef elke pagina circa 1 seconde”-blik werd mijn eerste indruk wederom bevestigd. Ik had er zin an!

Het is Studio Boot en Rian Nix-Gommeren gelukt om een ‘oubollig’ onderwerp weer helemaal hip te maken. “Inmaken was vroeger heel gewoon. Iedereen deed van alles met fruit om het maar te kunnen bewaren voor de lange winter,” aldus de inleiding. Desalniettemin zijn de recepten zeer bijtijds en bovendien ook enorm leuk om te maken.

Zo wordt op een duidelijke en gedetailleerde manier verteld hoe je moet wecken, jam maken, thuis likeur brouwen of pesto maken. En natuurlijk kan de chutney niet ontbreken. De recepten in het boek werken allemaal met een van de genoemde methodes, alleen dan telkens met andere ingrediënten, om verschillende smaken te creëren. Ook wordt er beschreven hoe je sommige van deze ingrediënten zelf thuis kan kweken/groeien, zoals: rode pepers, kruiden, druiven en vele andere.

Hobbykoks met groene vingers zullen verblijd zijn met dit boek. Het staat bol van praktische tips, mooie recepten en het zal veel voldoening geven om zelf ingrediënten te kweken én daarna te verwerken. De ‘die hard koks’, die uren in de keuken staat, zullen wellicht niet helemaal aan hun trekken komen. De simpele tips en tricks voorzien niet in complete culinaire maaltijden.

Naast de recepten biedt de ‘look and feel’ van het boek een duidelijke plus. Het is een genot om door het boekje heen te bladeren. Ik zie mijzelf al een heerlijke aardbeienlikeur maken op een zomerse zondag. Dus ja, het moge duidelijk zijn dat dit boekje van mij een dikke voldoende krijgt. Oubolligheid conform de norm van 2014, daar houd ik wel van.

“Zelf ingemaakt” is te koop voor €16,95 in de webshop van Uitgeverij Snor

Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe anti-voedselverspillingstip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver