Recept: cake van citroenen en maanzaad

Roos Van Welt
Roos Van Welt

Een lekkere zachte cake van citroenen en maanzaad. Gelukkig maar dat er citroenen zijn terwijl we nog op het verse zomerfruit moeten wachten. Verder is deze cake een ideale manier om wat extra kokosolie binnen te krijgen. Zeker als je zoals ik op elke plak nog wat extra kokosolie (of grasboter) smeert, dan zit je zo aan je dagelijkse dosis van 1 eetlepel. Grote kans dat je beter presteert op je werk, want kokosolie stimuleert de hersenen en onze cognitieve functies (Bron: Natural News).
Neem dus vooral zo’n plak voor ontbijt!
(Recept bewerkt uit Paleo Indulgences, Tammy Credicott)
Ingrediënten (voor ongeveer 8 muffins):

  • 70 gram kokosmeel
  • 1 tl baksoda (of bakpoeder)
  • 1/2 tl zout
  • 4 eieren
  • 3 el (geiten)kwark
  • 50 ml honing
  • 3 el stevia kristal
  • 3 tl vanille essence
  • 2 tl citroenrasp (ongeveer 1 citroen)
  • 3 el citroensap (ongeveer 1 citroen)
  • 1/2 cup (120 ml) kokosvet, gesmolten
  • 2 el maanzaad

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180°C, zet de kokosolie er vast in om te smelten, en eventueel ook de honing als die hard is
– Zet 8 siliconen muffinvormpjes klaar of vet een vorm van ongeveer 15 x 15 cm in met kokosvet en bestuif met kokosmeel
– Meng alle droge ingrediënten in een grote kom (kokosmeel, bakpoeder en zout) behalve het maanzaad
– Klop in een andere (hoge) kom de eieren los met een mixer. Voeg de kwark, vanille, steviakristal, citroensap en citroenrasp toe en meng goed
– Voeg de gesmolten kokosolie en honing toe en meng goed
– Strooi dan langzaam het droge meelmengsel erbij terwijl je goed blijft roeren (het kan zijn dat het kokosvet gaat stollen en het mengsel wat korrelig wordt, dit is geen probleem)
– Roer er als laatste de maanzaadjes door
– Giet (of schep) het mengsel in de vormpjes/schaal en druk lichtjes aan
– Bak in het midden van de oven voor ongeveer 20-25 min (of tot het net lichtbruin begint te worden)
Laat goed afkoelen alvorens te eten. Extra lekker met een icing erop.
Wist je dat citroenen heel gezond zijn? Lees hier waarom.
Lees ook
Recept: salade met veldsla en rode biet
Recept: notensmoothie met amandelmelk
Worteltorentjes met koriander, schapenkaas en citroensaus
hetkanWel-blogger Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne probeert ze, samen met haar partner, de principes van permacultuur in de praktijk te brengen. Ook in haar Haagse achtertuin tuiniert ze er op los. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.
hetkanWel-blogger Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne probeert ze, samen met haar partner, de principes van permacultuur in de praktijk te brengen. Ook in haar Haagse achtertuin tuiniert ze er op los. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.

Over de schrijver