Recept: heerlijke tomatensaus uit de oven

Zelf Tomatensaus Maken. Foto: Bods, Flickr
Zelf Tomatensaus Maken. Foto: Bods, Flickr

Juist nu liggen de schappen vol met goedkope Nederlandse tomaten. Het ideale moment om veel in te slaan. Het maakt niet uit dat we niet alles opeten, want met het overschot kunnen we heerlijke tomatensaus maken.

Zelf tomatensaus maken
1. Snij de ui en knoflook doormidden en leg deze samen met de tomaten (inclusief steel) in een ovenbak
2. Snij de wortel in grove plakjes, waarna we deze ook in de ovenbak doen
3. Voeg olijfolie en vers kruid aan de groentes toe, waarna de ovenbak in de oven gaat
4. Dit gaat in de oven voor 45 minuten in een heteluchtoven op 180 graden Celsius en in een gasoven op 16 graden Celsius.
5. Na de 45 minuten kan de ovenbak uit de oven en mogen de harde stukken (de steel van de tomaat, knoflook, ui en de rozemarijntakken) er uit. Vervolgens mag alles in een pan op het vuur
6. Dit mag een kwartiertje koken op hoog vuur
7. Na dit kwartiertje mag het mengsel gezeefd worden
8. De vloeistof die over blijft doen we in een conserveerpotje. Hier draaien we de dop ervan op, waarna we deze voor vijf minuten op de kop laten afkoelen

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver