Waarom mayonaise kopen als je het ook kan maken?

Mayonaise Waarom mayonaise kopen als je deze ook zelf kan maken? Voor het gemak hoef je dit niet te doen, want met een keukenmixer ben je sneller klaar dan dat je op en neer naar de supermarkt loopt. Tevens is het een ideale manier om van je eigeel (die had ik nog over na de tip van vorige week) af te komen. De eidooier is namelijk hoofdingredient van mayonaise. Samen met azijn, olie een beetje mosterd en wat peper en zout krijg je de mayonaise zoals wij die kennen. Het gele verandert door het kloppen compleet. De toevoeging van lucht maakt het eigeel wit. Hieronder kun je lezen hoe je eenvoudig je eigen mayonaise maakt. Lekker, culinair en enorm simpel.

Recept mayonaise

Ingrediënten:
– 1 a 2 eidooiers
– eetlepel (natuur)azijn
– theelepel mosterd
– peper en zout
– max 200ml zonnebloemolie per eidooier (dus voor 2 eidooiers circa 350 ml).

How to?
Meng de eidooier(s), een eetlepel (natuur)azijn en een theelepel mosterd samen. Doe dit met een garde of een keukenmachine. Het makkelijkst is om een keukenmachine te gebeuren, want hierdoor hoef je zelf niet te kloppen. Net zo handig. Echter, ik heb geen keukenmachine, dus ik heb staan kloppen. Reken dat je hiervoor circa 5 minuten kwijt bent.

Al roerende voeg je vervolgens de zonnebloemolie toe, maar doe dit echt beetje bij beetje. Een overkill aan olie zorgt ervoor dat de mayonaise in de schift komt. Dat willen we uiteraard niet hebben. Daarnaast is het zo dat één eidooier circa 200ml olie kan verdragen. Mocht je meer toevoegen, dan raakt de mayonaise in de split en dan is het recept mislukt. Kortom, voeg heel rustig zonnebloemolie toe, blijf roeren en maximaal maar 200ml olie!

Proef tussendoor hoe je mayonaise smaakt, want tijdens het roeren kun je nog smaken toevoegen. Na een tijdje roeren merk je dat de olie en de eidooiers aan elkaar zijn gaan hechten en dat je een lobbig geheel krijgt.

Ik bewaar altijd een dressingflesje om mijn zelfgemaakte mayonaise in te bewaren. Spoel deze dan even goed om en bewaar de mayonaise in de koelkast. Het is en blijft rauw ei, dus bewaar deze wel in de koelkast. Aangezien er veel olie is toegevoegd is het in de koelkast enkele weken houdbaar. De olie conserveert de ei in de koelkast.

En zo ga je weer slim om met zo min mogelijk ingrediënten. Succes!

[author_bio]

Over de schrijver

4 gedachten over “Waarom mayonaise kopen als je het ook kan maken?”

  1. Je hoeft niet bang te zijn rauwe eieren te gebruiken. Het zuur van de azijn of citroen zorgt ervoor, dat de pH sterk verlaagd wordt. Dat vinden de bacteriën niet leuk.Vandaar ook dat het vrij lang houdbaar is.

  2. Zelfgemaakte mayonaise van zonnbelomolie heeft een hele uitgesproken en overheersende smaak. Als je een hele zachte en neurtrale smaak wilt, probeer dan eens rijstolie.

    Wat betreft salmonella, volgens mij zit die aslmonella niet aan de binnenkant van het ei maar aan de buitenkant. Is het dan genoeg als je het ei gewoon even goed wast voordat je het ei breekt?

    Groet Judith

Reacties zijn gesloten.