Recept: Rondo’s met hazelnootspijs

Rondo’s nemen me terug naar mijn middelbare schooltijd: toen je in de pauze niet heel veel meer kon kopen dan een roze koek of een rondo. Of er in die fabrieksversies ook echte spijs zat, durf ik te betwijfelen, maar er zat zeker geen hazelnootspijs in. In deze zelfgebakken versie van chef en patissier Ramon Brugman van BinnensteBuiten is dat wel het geval: totaal andere koek dus en helemaal niet zo moeilijk om te maken. Dus nu het bijna weekend is, lijkt het ons een perfect moment om iets lekkers voor bij de koffie te maken: Rondo’s met hazelnootspijs. Bakze! En eetze natuurlijk 🙂

Deeg:
225 g boter
150 g witte basterdsuiker
2 g zout
1/2 losgeklopt ei
300 g bloem
3 g bakpoeder
1/2 citroen (rasp)

Hazelnotenspijs:
700 g hazelnoten
450 g suiker
200 ml honing
3 a 4 eiwit

Decoratie:
Hazelnoten zonder schil
1/2 losgeklopt ei

Zo maak je het klaar:

  1. Weeg alle ingrediënten voor het deeg af en meng de boter met de suiker, citroen rasp en het ei. Voeg dan de bloem met bakpoeder en het zout toe. Kneed het kort tot een deeg. Dek af en laat het 1 uur in de koelkast opstijven.
  2. Bruneer de hazelnoten in een oven op 170 graden voor ongeveer 10 minuten. Laat ze afkoelen.
  3. Doe de afgekoelde hazelnoten met de suiker en de honing in een keukenmachine en draai ze fijn. Voeg het eiwit toe en draai tot een gladde massa. Doe het in een spuitzak.
  4. Smeer de ringetjes in met boter. Rol het deeg uit tot 4 millimeter en steek er rondjes van uit. Doe de onderkantjes in de ringen. Bestrijk de bovenkantjes met losgeklopt ei en leg op elk 3 hazelnoten. Spuit de hazelnootspijs op het onderste plakje en dek af met het plakje deeg met de hazelnoten erop.
  5. Bak de rondo’s ongeveer 18 a 20 minuten op 190 graden. Laat ze goed afkoelen.

Zin om nog meer te bakken of te koken? Check dan hier de door ons verzamelde recepten.

Over de schrijver