Zo maak je zelf speculaas en marsepein voor Sinterklaas

Dit weekend wordt er natuurlijk één van schoenen zetten en cadeautjes uitwisselen, maar ook één van pepernoten, chocoladeletters en (mijn persoonlijke favoriet) speculaas. En die laatste, zo kwam ik een paar jaar geleden achter, kan je vrij makkelijk zelf maken. Van het KRO-NCRV tv-programma BinnensteBuiten kregen we deze week een heerlijk recept opgestuurd van chef Ramon Brugman. Met -als kers op de taart- ook nog muizen en wat stukjes kaas van marsepein erbij. Daar kan je behoorlijk de blits mee maken dit weekend, want het is niet alleen lekker maar ook nog eens heel decoratief. Wel op tijd beginnen, want het deeg moet een dag opstijven in de koelkast. Genietze!

Ingrediënten (4 pers) 
Deeg:
200 gram boter 
200 gram donkere basterdsuiker 
4 stuks biscuitje (fijn gekruimeld) 
32 gram karnemelk 
6 gram zout 
340 gram bloem 
32 gram  speculaaskruiden 
8 gram  bakpoeder 

De brokken
1/2 recept speculaas deeg
20 gr boter

Afwerking:
1 los geklopt ei
30 halve amandelen of amandel schaafsel

Marsepeinen muisjes en kaas
300 gr marsepein
Gele kleurstof
1 eet Cacao poeder

1. Ter voorbereiding: maak het deeg door het boter samen met de donkere basterdsuiker te mengen. Kruimel de buiscuitjes fijn in de karnemelk. Roer dit door elkaar en voeg toe aan het mengsel van de boeter en suiker. Voeg dan de bloem, de speculaaskruiden, het bakpoeder en het zout bij de boter en de suiker. Kneed dit tot een deeg. Laat het deeg één dag in de koelkast opstijven. Dan trekken de smaken er goed in en doet het bakpoeder samen met de karnemelk goed z’n werk, waardoor het speculaas lekker bros wordt.

2. Haal het deeg uit de koelkast. Bewaar de helft voor later (het blijft een week goed, dus verzin wat je er later deze week nog van wil maken of maak een extra portie speculaas voor de buren: maak je vrienden mee). Ga met de andere helft aan de slag. Meng de extra boter van 20 gr door het deeg.

3. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 1,5 cm dik, die overal even dik is en bestrijk de plak met het losgeklopte eidooier, daar gaat ie mooi van glimmen. Leg hier de amandelen op en bestrijk nog een keer met eidooier. Bak de speculaas in de voorverwarmde oven ongeveer 25 minuten op 170 graden. Let op dat de speculaas genoeg ruimte heeft aan de zijkanten om uit te vloeien (hij wordt een stuk groter door het bakken). Laat dan na het bakken goed afkoelen!

4. Vorm de marsepeinen muisjes en de marsepeinen kaas. Het beste is om de video hieronder te bekijken, want Ramon laat precies zien hoe dat moet.

Noot: Wil je dit recept vegan maken? Bestrijk de speculaas dan met wat sojamelk en vervang de boter door plantaardige boter. Die kan je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen. Let ook even op of de biscuitjes vegan zijn. Marsepein is in principe vegan (want het bestaat uit amandelen en poedersuiker, maar check altijd even de ingrediënten om te kijken of ze er geen dierlijke producten aan toegevoegd hebben).

Over de schrijver