Recept: vegan tulband

Laten we de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel afsluiten met een heerlijk recept voor een vegan tulband. Het prachtige exemplaar wat je hierboven op de foto ziet, is gebakken door collega Charlot (zie onze Insta voor een filmpje) maar het recept komt uit het tv-programma BinnensteBuiten. Daar bakt Nadia Zerouali samen met vegan chef Maartje Borst een vegan tulband. Nadia voegt zelf wat ingrediënten toe die de tulband een Arabisch smaakje geven, zoals semolina (tarwegriesmeel) en zelfgemaakte suikersiroop. Geniet ervan!

Ingrediënten:					
plantaardige bakboter om mee in te vetten
175 ml aquafaba (vocht van 1 blik kikkererwten)
1⁄2 tl zout
200 g fijne suiker				
een paar druppels citroensap
eventueel ⅛ tl xanthaangom 
200 g tarwebloem
100 g semolina
1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g 
1 tl bakpoeder
geraspte schil van 1 biologische citroen

Voor de siroop:
suiker
water
1 citroen
anijszaadjes
walnoten

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een tulbandvorm in met boter.
  2. Doe de aquafaba in de brandschone kom van een staande tafelmixer met eveneens brandschone garde en klop met het snufje zout tot zachte pieken. Voeg dan al kloppend lepel voor lepel de suiker toe. Wacht steeds met de volgende lepel suiker tot de vorige helemaal opgenomen is. Naarmate je meer suiker toevoegt zal het schuim steeds compacter en steviger worden. Voeg ook het citroensap toe; dit geeft het mengsel meteen meer stevigheid. Klop het schuim helemaal stijf, tot het op scheerschuim lijkt. Om het extra stevig te maken, kun je nu eventueel ⅛ tl xanthaangom toevoegen en even meekloppen.
  3. Meet ondertussen de overige ingrediënten af. (Heb je geen staande tafelmixer, klop de aquafaba dan pas op na het afmeten van de andere ingrediënten, anders stort het schuim misschien alweer in voor je het gaat gebruiken.) Meng in een kom de bloem, semolina, vanillesuiker, het bakpoeder en de geraspte citroenschil. Voeg het stijfgeklopte schuim toe en spatel het er zo luchtig mogelijk door. Doe het beslag in de bakvorm en bak het in ca. 45 minuten gaar in de oven.
  4. Maak een siroop van 1 deel water + 1 deel suiker + kneepje vers citroensap, en hier anijszaadjes in mee laten trekken. Daarna zeven en siroop een beetje af laten koelen.
  5. Rooster walnoten in een koekenpan en roer er een scheutje van de siroop door.
  6. Prik gaatjes in de tulband en sprenkel hier de siroop over.
  7. Serveer de tulband met de geroosterde walnoten.

Weersta de verleiding om de oven tussendoor te openen, want dan kan je cake instorten. Test of een satéprikker die je in het midden van de cake steekt er schoon uit komt. Zo niet, dan verleng je de baktijd met 5-10 minuten.

Over de schrijver