Recept: zo kun je zelf allesreiniger maken … in 40 seconden

Je zou denken dat tegenwoordig alle schoonmaakmiddelen uit de supermarkt onmisbaar zijn voor het huishouden, maar niets is minder waar! Mijn huis houd ik schoon met enkel azijn, soda (schoonmaaksoda en baking soda) en zeep. Waar in mijn keukenkastje eerst heel veel flessen stonden (schuurmiddel, dikbleek, allesreiniger, glassex, anti-kalk / vet en ga maar door) is nu ruimte overgebleven voor andere dingen. Heel fijn en overzichtelijk om met zo weinig schoonmaakmiddelen het huishouden te doen, het scheelt veel afval in plastic flessen en het is niet chemisch. Zelf allesreiniger maken is heel makkelijk!

Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën, dus ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes, het is milieuvriendelijk en ook nog eens goedkoop om aan te schaffen. Ik gebruik steeds dezelfde spuitfles waar ooit een ander schoonmaakmiddel in heeft gezeten en met deze allesreiniger wordt het aanrecht, gasfornuis, tafel, wasbak, kinderstoel, spiegels, ramen en nog veel meer weer stralend schoon!

Zelf Allesreiniger Maken

Recept: zelf allesreiniger maken

Ingrediënten:

 • 125 ml natuurazijn
 • 500 ml water
 • spuitfles

Meng de natuurazijn met het water in een spuitfles en klaar! Gebruik de allesreiniger door een beetje op de schoon te maken plek te spuiten en wrijf het schoon met een doekje.

Heb jij tips voor zelf allesreiniger maken? Laat het ons weten in een reactie.

Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina.

Over de schrijver

31 reacties op “Recept: zo kun je zelf allesreiniger maken … in 40 seconden”

 1. Ik gebruik schoonmaakazijn met zout voor onkruid in de tuin tussen de tegels weg te halen.
  Veel goedkoper als die dure merkartikelen, die misschien nog minder goed werken ook.

 2. wanneer is iets een chemisch proces en wanneer een natuurlijk proces? antwoord: als het proces naderhand niet meer om te keren is , is het een chemisch proces…het koken van een ei is een chemisch proces. je kunt naderhand het eigeel niet meer zacht maken en in oorpsonrkelijke staat terug brengen. / water dat uit de fluitketel blaast en tegen een object dampt waarbij dus water condenseert en dus weer in oorspronkelijke staat terugkeert als vloeibaar water is een natuurlijk proces.

 3. wat is de inwerkingstijd om bacterien te doden? heeft het bijvoorbeeld 10 minuten nodig om zn werk goed te doen? bij ons op de boerderij gebruiken we het ook , in costa rica…om zo onze omgeving niet te vergiftigen waaruit wij eten.

 4. Ik ben het helemaal eens met uw blog, maar zou graag eens de discussie aangaan over de term "chemisch". Naar mijn idee is de werking van azijn ook chemisch. Net zoals de werking van allerlei andere middelen. Wat wel een goede term is weet ik niet.

  1. Hoi, ik gebruik natuurazijn wat je ook gebruikt in sommige recepten / gerechten, dus naar mijn idee is dat niet chemisch. Schoonmaakazijn is wel giftig bij inname. Ik gebruik de term "niet chemisch" om aan te duiden dat het niet schadelijk is voor het milieu.

  2. Heel vroeger werd azijn al gebruikt bij oude volken als de Egyptenaren, Babyloniërs, Indiërs, Grieken en Romeinen. In de Bijbel wordt het ook al genoemd. In de middeleeuwen gebruikte men azijn behalve voor het klaarmaken van eten ook voor het langer houdbaar maken van eten en drinken en als geneesmiddel bij pest en koorts.

   Azijn kan op twee manieren worden gemaakt: op een natuurlijke manier en op een niet-natuurlijke manier. Bij de natuurlijke manier wordt alcohol door bacteriën omgezet in azijnzuur. Dit gaat heel langzaam en kan wel maanden duren, maar door allerlei handige foefjes kan het ook sneller. Bij de niet-natuurlijke manier wordt azijn niet door bacteriën gemaakt. Door allerlei stofjes samen te brengen ontstaat azijnzuur. Dit wordt met water verdund en wordt zo azijn.

   1. Azijn staat ook bekend om zeepresten op te lossen en als je dan azijn met afwasmiddel mengt…
    Dan kan je beter gewoon azijn gebruiken zonder afwasmiddel.

  1. Helemaal super voor de ramen is een ui. Gewoon in grove stukken en het vuil vliegt eraf.
   De ramen blijven veel langer schoon. En de geur is zo weg.

 5. Wij gebruiken azijn als wasverzachter in de wasmachine. Het werkt dan meteen ook als ontkalker. VEEL goedkoper en VEEL beter voor het milieu!

 6. volgens mij zeker wel, dan ook gewoon dezelfde verhouding aanhouden maar is niet zo strikt. soms een klein beetje zeep er bij werkt ook goed na het douchen maar wel met KOUD water naspoelen.

  1. schoonmaakazijn wordt voor in de wasmachine afgeraden. Ik gebruik het wel in de wc. dat heb ik dan in een ode wc eend fles, kan ik mooi onder de rand komen.n

 7. Ik maak ook al jaren schoon met azijn. Ik doe ook altijd een scheutje in het bakje van de wasmachine bij de bonte was. Het houdt de kleuren mooi én werkt als ontkalker.

Reacties zijn uitgeschakeld.