Rechter blokkeert ban op grote bekers frisdrank in New York

Tieners in New York. Foto: Ed Yourdon, Flickr

Burgemeester Bloomberg in New York heeft een forse tegenslag in zijn strijd tegen overgewicht en obesitas. Bloomberg wilde de verkoop van de enorme bekers met gesuikerde frisdranken in zijn stad verbieden. “Obesitas is een moordenaar,” aldus Bloomberg, “Ik moet mijn kinderen verdedigen, en die van jullie, en doen wat nodig is om levens te redden. De rechter heeft hier echter een stokje voor gestoken. Grote frisdrankbedrijven halen opgelucht adem, omdat zij de rechtszaak zagen als een testcase voor overheidsbeleid in de rest van de VS en zelfs de hele wereld.
Tweederde van de Amerikaanse volwassen heeft overgewicht. Burgemeester Bloomberg maakte de strijd tegen overgewicht tot een van de belangrijkste speerpunten van zijn beleid. Vorig jaar in mei kondigde hij aan om de enorme bekers frisdrank die overal in de stad verkocht worden te willen verbieden.
De frisdrankindustrie startte een miljoenencampagne tegen de plannen van de burgemeester. Ook begonnen bedrijven een rechtszaak, waar de rechter gisteren uitspraak in deed. De zaak geldt als een belangrijke testcase over de ruimte die gemeentes hebben: mag een gemeente in het belang van de gezondheid limieten stellen die de vrijheid van burgers en bedrijven belemmeren?
De rechter Milton A. Tingling keurde de plannen van Bloomberg echter vooral af om formele redenen. Zulke vergaande maatregelen mogen volgens de rechter alleen door de gemeenteraad besloten worden, en niet door de gezondheidsraad die Bloomberg zelf had ingesteld. De rechter waarschuwde voor een “administratieve Leviathan”, die alleen door de verbeelding zou worden ingeperkt. Ook had de rechter kritiek op een aantal onderdelen van het plan, bijvoorbeeld dat grote hoeveelheden gesuikerde dranken op melkbasis, zoals milkshakes, wel toegestaan zouden blijven.
De meeste New Yorkers waren overigens tegen de plannen. Veel Amerikanen zijn huiverig voor teveel overheidsbemoeienis, ook als het om maatregelen gaat die de gezondheid moeten bevorderen. 60% van de inwoners van de stad vonden het stellen van limieten voor de grootte van drinkbekers een slecht idee, bleek uit onderzoek van de New York Times.
De uitspraak komt op een slecht moment voor Bloomberg. Hij zit in de laatste maanden van zijn laatste termijn als burgemeester. “Onze tijd raakt snel op,” aldus de burgemeester. “Mensen sterven elke dag. Dit is geen grap, dit gaat over echte levens.” De burgemeester en zijn medewerkers gaan in beroep.
Bron: New York Times
Lees ook
Echte groene stroom uit eigen land, gemakkelijk geregeld
Ontwijk de suikerstoot en leef langer en gezonder
Voedingsindustrie maakte ons bewust verslaafd aan junkfood

Over de schrijver