Rechter: wel energiebelasting betalen bij collectief energie opwekken

Leden van energiecoöperatie de Windvogel moeten gewoon energiebelasting betalen, aldus de rechter. De uitspraak werd gedaan in een proefproces over een geschil tussen energieleverancier Anode en de Belastingdienst, meldt Energeia. Windvogel heeft vier windmolens in eigendom. Anode koopt en levert deze stroom aan de leden van Windvogel.
Het geschil ging over de vraag of leden van een energiecoöperatie energiebelasting moeten betalen. Particulieren die zelf stroom opwekken, de zogeheten “zelflevering”, hoeven namelijk geen energiebelasting te betalen. Dit is een belangrijke reden waarom zonnepanelen voor particulieren voordelig zijn. Volgens Anode en Windvogel was er bij de leden van Windvogel sprake van “zelflevering op afstand”. De leden van de coöperatie zijn namelijk eigenaar van de windmolens, en zouden dus ook geen energiebelasting hoeven te betalen.
De rechter stak hier echter een stokje voor. Volgens Energeia “oordeelde de rechter dat de coöperatie de Windvogel als eigenaar van de windmolens een zelfstandig rechtspersoon is en dat bij levering aan de leden van de Windvogel de elektriciteit dus van eigenaar wisselt. Dan is sprake van verkoop en levering, en dan is dus ook energiebelasting verschuldigd.”
Volgens Energeia hebben Windvogel en Anode “bewust op het proefproces aangestuurd, omdat zij wilden weten wat nu de juridische status is van een lid van een energiecoöperatie wanneer deze -via het openbare net- stroom verbruikt van een installatie waar hij deels zelf eigenaar van is.”
Bron: Energeia, gevonden via Duurzaam Nieuws.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
De comeback van de coöperatie: gewone burgers staan weer centraal
De beste aanbieders van groene stroom

Over de schrijver