Rechtstreex: “Supermarkten kennen het verhaal niet achter hun producten. Wij wel”

Rechtstreex

Interview met Arthur Nijhuis, oprichter van Rechtstreex.

De vraag waar het voedsel dat wij produceren vandaan komt, leeft onder het hetkanWel publiek. Vorige week berichtten we over het initiatief Rechtstreex dat de consument in de gelegenheid stelt het levensmiddelenpakket rechtstreeks bij de boer vandaan te halen. Door de positieve reacties op dit bericht, besloten we de man achter Rechtstreex op te zoeken en hem nog eens door te vragen over zijn project.

Arthur Nijhuis, wat inspireerde jou om Rechtstreex op te richten?

Rechtstreex komt voort uit een stukje frustratie over de gangbare manier waarop voedingsmiddelen geleverd worden. Als ik in de supermarkt kom, mis ik de verhalen achter de voedingsmiddelen. Ik vraag me af wat ik nu precies koop, waar mijn product vandaan komt en door wie het is gemaakt en verwerkt. In de supermarkt kon men mij hier zelden antwoord op geven en daarom besloot ik in de zomer van 2013 mijn eigen bedrijfje op te zetten dat de voedselketen verkort en de verhalen achter de producten vertelt.

Naast het verbinden van de boer en de consument, geef je aan dat je het belangrijk vindt de ketens te verkorten, hoe gaat dit bij Rechtstreex in zijn werk?

Rechtstreex werkt samen de Groene Hart coöperatie. Het is een coöperatie van 32 boeren in het Groene Hart. Zij werken momenteel al samen om onder andere restaurants te voorzien van streekproducten. Rechtstreex haakt hier op in door de producten bij de coöperatie vandaan te halen en ze naar de coördinator in de wijk te brengen. Vervolgens kan de consument het bestelde boodschappenmandje wekelijks bij de wijkcoördinator ophalen. Dit systeem maakt de keten aanzienlijk korter en transparanter en zorgt voor een goede prijsbalans. Doordat het aantal schakels in de keten beperkt is, krijgt de boer gegarandeerd 50% van de verkoopprijs maar kan er daarnaast ook een prijs aan de consument geboden worden die op vergelijkbaar niveau of lager dan supermarktprijzen ligt.

Hoe ziet je assortiment er uit?

Het assortiment is redelijk breed. Zo bieden wij wekelijks onder andere aardappels, groente, fruit, vlees, zuivel, sappen, brood, bier, rode wijn en chips aan. We streven er naar een zo breed mogelijk voedselpakket aan te bieden met verse producten die lokaal geproduceerd worden.

Wat verwacht je van Rechtsteex in de toekomst?

We zijn vorig jaar bewust klein van start gegaan door Rechtstreex als een pilot op te zetten in vijf wijken. Vanwege het succes, zijn we momenteel bezig op te schalen naar 15 tot 20 wijken. Het wordt een mooie uitdaging om alles logistiek gezien op orde te krijgen maar ik geloof in de grootschalige toepasbaarheid van Rechtstreex omdat we werken met een commercieel model dat onafhankelijk is van externen en dus volledig zelfstandig kan opereren. Hopelijk kunnen we in de toekomst dus een zo groot mogelijke groep consumenten van betaalbare, gezonde en lokaal geproduceerde levensmiddelen voorzien.

Het interview is ook opgenomen op de video. Bekijk het hier:

https://www.youtube.com/watch?v=tQ1veuRUQaQ&feature=youtu.be

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Zelf eerlijk en biologisch vlees vinden in je eigen regio

Over de schrijver

1 reactie op “Rechtstreex: “Supermarkten kennen het verhaal niet achter hun producten. Wij wel””

  1. Pingback: De meest verrassende dingen die 2015 ons gaat brengen - hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.