Reclame voor een betere wereld (2)

Howadvertisingwillhealtheworldandyourbusiness

Enkele weken geleden vonden wij een eerste antwoord op de vraag ‘of reclame de wereld kan verbeteren’. In onze zoektocht zijn wij gestuit op een tweede antwoord, zowaar van eigen bodem.

Mark Woerde, oprichter van reclamebureau Lemz, schreef dit jaar het boek ‘How advertising will heal the world and your business’. Een van de sterke punten aan het boek, gratis te downloaden op Letsheal.org, is dat het is gebaseerd op een grootschalig onderzoek onder meer dan 24.000 mensen in 16 landen.

In marketing en reclame is het tegenwoordig populair om te zeggen dat ‘de consument centraal wordt gesteld’. Vaak komt dit echter niet verder dan een strategie waarbij er, op diezelfde consument, vanuit een breed scala aan media met een hoge frequentie een bepaalde boodschap wordt afgevuurd.

Mark Woerde biedt merken een nieuwe invalshoek. Het onderzoek dat als basis voor zijn boek is gebruikt laat zien dat wanneer je gaat kijken wat consumenten écht willen, met andere woorden wanneer je de consument écht centraal stelt, dan bestaat de belangrijkste drijfveer uit het leven van een ‘meaningful life’. Waar merken zich voornamelijk focussen op het bevredigen van individuele behoeften (maatschappelijke status, succes) laat het onderzoek zien dat de meeste consumenten in dit leven een belangrijker, dieper, doel hebben: maar liefst 74% van de ondervraagde personen zegt dat hun leven zin heeft wanneer zij in staat zijn om anderen te helpen. 6o procent van de ondervraagden zegt meer te willen doen voor anderen dan het simpel doneren. Maar gebrek aan tijd, geld of mogelijkheden weerhouden hen ervan dit daadwerkelijk om te zetten in actie. Consumenten staan te springen om merken die hun in staat stellen anderen te helpen!

Woerde introduceert het begrip ‘Meaningful Prosocial Brands’, merken die verder gaan dan het afstrepen van het verplichte MVO-lijstje en er daadwerkelijk een missie van maken om consumenten in staat te stellen sociale problemen aan te pakken. Merken zullen zich dan niet alleen beter voelen, het levert nog meer omzet op ook: 64 procent van de ondervraagde consumenten prefereert dergelijke merken boven reguliere merken.

Als voorbeeld wordt de succesvolle ‘Burendag‘ gegeven, die jaarlijks wordt georganiseerd door Douwe Egeberts en honderdduizenden buren dichter bij elkaar brengt. Eerder op hetkanWel bespraken wij Pepsi, dat in de VS besloot om dit jaar eens geen 20 miljoen dollar aan SuperBowl commercials uit te geven, maar dit aan consumenten beschikbaar te stellen voor projecten die hun wereld zouden verbeteren. Woerde geeft schets in zijn boek een stappenplan hoe ook andere merken een Meaningful Prosocial Brand kunnen worden.

Er zijn vaker boeken geschreven over de noodzaak voor een andere benadering in marketing en reclame, maar dit is de eerste keer dat een grootschalig onderzoek aantoont welke kansen dit biedt. De centrale boodschap van het boek is daarom simpel maar uitdagend: ‘Make this world a better place, win a Nobel prize and sell more’. Wie kan daar nu iets op tegen hebben?

Over de schrijver

4 reacties op “Reclame voor een betere wereld (2)”

  1. We worden het niet eens, ben ik bang.

    De filosofie is: reclame maken voor producten die goed zijn voor de wereld en voor mensen, met acties die de wereld mooier maken.

    Double gain, zou ik zeggen.

  2. Dat is niet helemaal waar, hij probeert gewoon keihard meer producten te verkopen onder het idee dat we zo de aarde redden. Oftewel consumeer onze producten om de aarde te redden. Als dat niet een prachtig voorbeeld van doublespeak is dan weet ik het ook niet meer. 🙂

  3. Tsja, Douwe. Elk voordeel heb z'n nadeel.
    Waar wil je de focus op leggen? Het mooie is dat Mark Woerde een model introduceert waarmee reclame óók voor een betere wereld kan worden ingezet, in plaats van voor het louter bevorderen van consumentisme.

Reacties zijn uitgeschakeld.