Je oude telefoon recyclen, doe jij dat al?

De gemiddelde levensduur van een telefoon is twee tot drie jaar. Dan is het tijd om over te stappen op een nieuw exemplaar, maar wat doe je met je oude telefoon? Weggooien doe je niet zo snel, dus grote kans dat je telefoon onderin een la belandt. Zonde! Je kunt je oude telefoon namelijk ook recyclen en dat heeft veel voordelen! We vertellen je er graag meer over.

Waarom zou je een oude telefoon recyclen?

Het is goed voor het milieu
In een telefoon zitten een heleboel grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Denk daarbij aan koper, zilver en goud. Als je jouw oude telefoon recyclet, hoeft dit materiaal niet opnieuw uit de grond gehaald te worden. Dat scheelt CO2-uitstoot.
Daarnaast zijn de belangrijkste materialen voor een smartphone, zoals de grondstoffen die we zojuist noemden, schaars. En die worden alleen maar schaarser. Door een oude telefoon te recyclen wordt er duurzamer met dit soort materialen omgegaan.
De afvalberg wordt kleiner
Jaarlijks worden er ontelbare telefoons weggegooid, terwijl deze ook opgelapt kunnen worden. Als dat gebeurt, kunnen ze opnieuw de verkoop in als refurbished telefoons. Door telefoons te recyclen, slinkt de grote afvalberg van Nederland. Een mooie reden om een oude telefoon te recyclen, toch?
Goed voor de portemonnee
Het recyclen van je telefoon is ook financieel interessant, want je kunt er nog wat aan overhouden. Sterker nog, als je een voormalig topexemplaar verkoopt (zoals een oude iPhone of Samsung), kun je er zomaar meer dan honderd euro voor krijgen. Sim Only provider Simyo heeft in zijn blog beschreven waar je dit kunt doen.
telefoon recyclen

Je oude telefoon doneren aan het goede doel

Je kunt je oude telefoon ook doneren aan een goed doel via eeko.com. Deze website verkoopt de herbruikbare onderdelen en jij kunt de opbrengst daarvan doneren aan een goed doel naar keuze. Hieronder vallen onder andere het Wereld Natuur Fonds, Stichting AAP en het Revalidatiefonds.

Let op, als je een oude telefoon recyclet

Sta je op het punt je oude telefoon te recyclen? Goed bezig! Vergeet alleen niet je oude telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dit kan in het instellingenmenu van deze telefoon. Hiermee verwijder je alle persoonlijke informatie van de telefoon. Check ook altijd of je de Micro SD-kaart uit de telefoon hebt gehaald, mits je deze gebruikte. Hier staat vaak ook persoonlijke informatie op.
Ga jij je oude telefoon recyclen?
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Simyo.

Over de schrijver