Recycle? Precycle!

Recycle? Precycle!
Foto: Unpackaged

Zien we dicht bij huis onder meer de online ‘kruideniers’ RuudMaaz.nl en boerderijwinkels food zoveel mogelijk onverpakt in een statiegeldkrat of een zak afleveren, in Londen en Austin (VS) gaan ze liever wat verder. Echo’s van vroeger weerklinken in eigentijdse winkels met een hoge hipfactor, klaar voor de nieuwe consument.

Bij Unpackaged in London, gaat het om een paar principes:
Reduce by only buying what you need,
Reuse by bringing your containers for a refill,
Recycle what you can’t reuse,
And… if you can’t reuse or recycle it, then don’t buy it.

Kijk, dat is helder. En wat zeggen ze nog meer… Dat ze weliswaar achter recycling staan, “certainly part of the solution”, maar ook dat er desondanks veel verpakkingen eindigen als zwerfvuil. En dat volgens hen de enige echte oplossing is om minder verpakkingen te (willen) kopen.
Voor initiatiefnemer Catherine Conway, die Unpackaged al in 2007 opende, ligt het accent dan ook op hergebruik. Ze stimuleert jou je eigen tas, blik of glazen fles zelf mee te nemen.
Daarnaast helpt ze bedrijven met de transitie naar ‘onverpakt’ bedrijven.

Recycle? Precycle!
Foto: In.gredients

In.gredients
In Austin, Texas Verenigde Staten, vinden ze dat prachtig. Maar doen ze het liever wat extra extra large, nietwaar. De American Way. En in tegenstelling tot vaak, komt dat nu met betrekking tot de overgang naar een minder milieubelastende samenleving goed van pas:
In.gredients is een gezamenlijk initiatief (in oprichting) van lokale bedrijven, gemeenschappen, en particulieren. Met het steunen van lokale boeren en leveranciers, en vermindering van milieubelasting als primaire doelen. Het initiatief wordt de allereerste verpakkings- en afvalvrije supermarktketen van de VS. Aan de muur hangt dan ook de bedrijfspolicy: ‘Reduce, Reuse and then Recycle.

Bronnen: beunpackaged.comin.gredients.com en TheGuardian

Lees ook:
Landmarkt viert de oogstmaanden
Binnen 5 jaar 50% minder zwerfvuil in Nederland

Over de schrijver