Recyclen leverde nog nooit zo veel op

Bic CollectionGelukkig komen er steeds meer duurzame bedrijven die grote maatschappelijke problemen proberen aan te pakken. Bijvoorbeeld ons wereldwijde afvalprobleem. We gooien nog steeds heel veel afval weg en dat is nergens voor nodig. Tonnen afval komen terecht op stortplaatsen en in afvalverbranders en dat veroorzaakt uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat daar iets aan doet, vind ik TerraCycle.

Terra Cycle is een Amerikaanse bedrijf en is sinds enkele weken actief in Nederland en België. Het doet er alles aan om de ophoping van afval te verminderen en de kijk op afval te veranderen. Dat doet TerraCycle door afval te upcyclen of recyclen tot nieuwe producten. Daarmee daalt ook nog eens de vraag naar nieuwe grondstoffen.

Hoe verzamelt TerraCycle afval?

Samen met grote merken zet TerraCycle inzamelingsacties op. Consument, maar ook scholen en bedrijven kunnen bepaald soort afval verzamelen en naar TerraCycle opsturen. Het kost je niets, want het opsturen is bijna altijd gratis, maar beter nog het levert je zelfs geld op. Het gaat hierbij vooral om producten die vanouds niet-recyclebaar zijn, zoals kauwgom, drinkpakjes, chipszakken en tandenborstels. Vervolgens zet TerraCycle dit afval om in 1.500 verschillende producten. Die verkoopt het bij grote retailers. In totaal verzamelen wereldwijd veertien miljoen mensen in verschillende landen miljarden stuks afval. Die worden verwerkt tot vuilnisbakken, pennenhouders, gieters, tassen en nog veel meer.

Wat is het verschil tussen upcyclen en recyclen?

Afval bestaat uit twee onderdelen: het materiaal waarvan het is gemaakt en de vorm waarin het is gemaakt. Een chipszak is bijvoorbeeld gemaakt van kunststof en heeft de vorm van een zak. Als je die wilt upcyclen, maak je van beide aspecten gebruik: zowel van de vorm als van het materiaal. Als je de chipszak smelt, verliest hij zijn vorm. Dan spreek je over recyclen.

Wat kun je zelf doen?

In Nederland verzamelt TerraCycle schrijfwaren, zoals pennen, stiften, markers en correctievloeistof. Het maakt niet uit van welk materiaal of merk ze gemaakt zijn, je kunt ze gratis naar TerraCycle sturen. Het enige dat je moet doen is je aanmelden op de website en een doos neerzetten om de schrijfwaren in te verzamelen.  Als de doos vol is, vraag je een gratis verzendlabel aan en stuurt het op naar TerraCycle. Voor elk exemplaar dat je opstuurt, krijg je twee waardepunten. Daarmee kun je geld doneren aan een goed doel naar keuze. Recyclen was nog nooit zo leuk en gemakkelijk: je helpt het milieu en steunt een goed doel.

Kijk voor meer informatie op www.terracycle.nl

Over de schrijver