Recyclen van e-waste scheelt miljoenen kilo’s CO2 uitstoot per jaar!

Verantwoorde recycling van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste) zorgt ervoor dat er minder grondstoffen hoeven te worden onttrokken aan de natuur en dat schadelijke stoffen het milieu niet kunnen belasten. Uit een onderzoek blijkt nu hoeveel het werkelijk scheelt voor het milieu: achteloos weggooien kan echt niet meer!

De stichting Wecycle, in Nederland verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van elektrische apparaten en kapotte spaarlampen, heeft laten onderzoeken wat de invloed van haar activiteiten is het milieu.

Jan Vlak, directeur Wecycle: ‘Het recyclen van elektrische apparaten draagt in eerste instantie bij aan de CO2 reductie doordat grondstoffen als ijzer en aluminium uit afgedankte e-waste wordt hergebruikt in plaats gedolven worden uit de natuur. Wecycle haalt echter ook de schadelijke CFK’s uit koelkasten en maakt ze onschadelijk.’ Ook bij de inzameling kijkt Wecycle kritisch naar de milieubelasting. Zo contracteert zij voor het bulkvervoer alleen transportbedrijven die voldoen aan de strengste Europese eisen op het gebied van brandstofverbruik en uitstoot van onder meer stikstofoxiden en fijnstof.

Deze zaken samen hebben in 2010, zo bleek uit het onderzoek van bureau PRé Consultants een totale besparing van 490 miljoen kilo aan C02 uitstoot opgeleverd! Dat is vergelijkbaar met 170.000 benzineauto’s, die elk 15.000 kilometer rijden!

Wie weet hoeveel het scheelt zal voortaan wel drie keer nadenken voordat hij z’n afgedankte apparaten of verlichting in de vuilnisbak gooit. En toch gebeurt dat nog te veel. “Jaarlijks verdwijnt er zo’n 33 miljoen kilo aan veelal kleine elektrische apparaten en spaarlampen in de vuilnisbak,” zegt Vlak. “Je gooit daarmee niet alleen grondstoffen weg maar draagt ook nog eens bij aan milieuschade.”

Lever daarom het kleine spul in, bijvoorbeeld bij de milieustraat van de gemeente. Ook de grote apparaten als TV’s en koelkasten kunnen naar de milieustraat, waar Wecycle ze komt ophalen. Winkeliers nemen ook een gebruikt apparaat gratis in bij aanschaf van een nieuw exemplaar. “Vraag of de winkelier is aangesloten bij Wecycle. Dan ben je ervan verzekerd dat je ingeleverde apparaat optimaal wordt gerecycled,” aldus Vlak.
Kijk voor meer informatie op de website van Wecycle.

Bron van dit artikel: www.ode.nl

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020