Red 10.000 viburnum struiken van de composthoop

Op 19 september is het NK Tegelwippen. Dit is een wedstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam om zoveel mogelijk tegels uit (gevel)tuinen te wippen en plaats te maken voor groen, maar op deze dag kun je ook een van de 10.000 viburnum struiken van de composthoop redden. In Amsterdam is er een grote uitdeelactie en in Rotterdam verspreid het energiecollectief Om | nieuwe energie de planten in meerdere dagen door de stad.
De campagne Meer Bomen Nu organiseert het evenement. De organisatie redde in augustus al 150.000 perenbomen en gaat komende winter 1 miljoen bomen planten.

Sneeuwballen vangen fijnstof af

Sneeuwballen zijn mooie struiken die door hun harige bladeren veel fijnstof afvangen. Ze hebben witte bloemen en in het najaar bessen, en zijn daardoor een grote aanwinst voor insecten en vogels. De struiken zijn gedoneerd door Donker Groep die ze over had en niet wilde verbranden of composteren, want elke struik die we planten legt CO2 vast en is een bijdrage voor de biodiversiteit. Een struik die als biomassa wordt gecomposteerd of verbrand stoot juist CO2 uit.

NK Tegelwippen 

Deze actie wordt georganiseerd in het kader van het NK Tegelwippen. Amsterdam en Rotterdam gingen de strijd met elkaar aan om zo veel mogelijk mensen te mobiliseren om de tegels in hun tuin te verruilen voor groen. Dat is goed voor een regenbestendige stad, voor minder hitte en meer biodiversiteit. Amsterdam staat nu met 21.000 tegels net voor, dus Rotterdam moet nog een inhaalslag maken.

Wat kun je doen op 19 september?

  • Wil je helpen als vrijwilliger? Mail dan naar [email protected]/
  • In Rotterdam is er tussen 14.00-16.00 een plantactie in Huis van de Wijk Schiemond, Dempostraat 143 3029 CL Rotterdam. Voor gratis planten kun je deze site in de gaten houden.
  • In Amsterdam is er een grote weggeefactie om 14.00 op het NDSM terrein, de Load Oud (naast PLLEK), Amsterdam.
  • Om | nieuwe energie verspreid in o.a. Gilze Rijen, Hoofddorp, Almere, Zwanenburg. Meer informatie vind je hier.

Over de schrijver