Help jij mee om duizenden kilo’s prei te redden?

Voedselverspilling vindt niet alleen bij ons thuis, of in de supermarkt plaats, maar ook bij de boeren. Duizenden kilo’s prei staan op het punt om vernietigd te worden en daar kun jij een stokje voor steken.
Een natte zomer, een droge zomer, een warme winter; het heeft allemaal effect op de oogst van een boer. En niet alleen op de oogst, maar ook op de prijs die de boer voor zijn producten ontvangt. Door de zachte zomer zijn sommige gewassen ontzettend hard gegroeid, zoals de prei. De stronken zijn groter dan anders en ook het aanbod is groot. De boer krijgt er bij de groenteboer de kostprijs voor betaald en bij de groothandel nog minder. Ze moeten de oogst dus met verlies verkopen. En niet alle prei wordt verkocht.

Blijven zitten met duizenden kilo’s prei

Een Zeeuwse boer uit Sirjansland blijft met duizenden kilo’s prei zitten. Het heeft geen zin om de prei te oogsten. “Een typisch voorbeeld van marktwerking, die niet klopt. Alle energie die de boer stak in het zaaien en onderhouden van de prei, blijkt voor niets te zijn”, aldus Remco Flikweert bij omroep Zeeland. Hij wil de prei gaan redden.

Strijden tegen voedselverspilling

Flikweert strijdt al langer tegen voedselverspilling. Drie jaar geleden redde hij duizenden kilo’s tomaten. En ook deze verspilling wil hij voorkomen. Daarom organiseert hij op zaterdag 7 maart een actiedag om de prei te verkopen.

Adressen waar je terecht kunt

Op deze adressen kun je terecht. Voor een euro per kilo.
• De Burgemeester van de Havestraat 58 in Oosterland
• Landwinkel de Fruitgaard aan de Bouwmansweg 1 in Burgh-Haamstede
• Fruit & Zo aan de Loensweg 24 in Nieuwerkerk
• Boerderijwinkel Kik aan de Korte Blokweg 3 in Zierikzee
• Boerderijwinkel Landlust aan de Broeder en Zusterpolderweg 6 in Wolphaartsdijk
Mocht het nou te ver voor je zijn, misschien kun je dan met een aantal mensen afspreken om samen in actie te komen en een grote partij te kopen, die je vervolgens weer bij jou in de buurt distribueert.

Zelf voedselverspilling tegengaan

Je kunt zelf ook voedselverspilling tegen gaan. Bijvoorbeeld met hulp van deze 5 apps, of met behulp van deze 14 tips.

Over de schrijver

2 reacties op “Help jij mee om duizenden kilo’s prei te redden?”

  1. Veel te ver weg, bij Jan Linders voor 1,50 het kilo. Dan moet ik 50 kilo kopen om de autokosten te compenseren en heb dan 20 kilo voor mij en nog 4 uur rijden. Het is is een aanrader voor iedereen die in de buurt woont.

Reacties zijn uitgeschakeld.