Laten we eerlijk zijn: tijdens zo’n kerstdiner met al die verschillende gangen (voor zover je daar aan doet) is het toetje toch altijd het lekkerst. Save the best for last, zeg maar. Dat is zeker het geval als je jouw gasten deze Red Velvet taart van BinnensteBuiten chef-kok Sharon de Miranda voorschotelt. Of je zet m natuurlijk al ‘s middags op tafel, voordat het hele kerstdiner op tafel verschijnt. Ook een leuke binnenkomer. Hoe het ook zij, zo’n taart ziet er super feestelijk uit en smaakt heerlijk met de friszure smaak van de roomkaas in combinatie met een beetje cacao en vanille. Wij zeggen: smakelijk kerstfeest alvast!
Ingrediënten (12 punten: 250 ml karnemelk 2 tl rode kleurstof 15 g cacaopoeder ½ tl kaneelpoeder 200 g roomboter 300 g suiker 1 vanillestokje 3 eieren 1 sinaasappel 1 citroen 300 g bloem 1 tl baking soda snuf zout 1 tl witte wijnazijn Voor de witte chocolade frosting: 150 g roomkaas 200 g witte chocolade 100 g witte basterdsuiker 1 vanillestokje 50 g pure chocolade Voor de glühwein: 1 l rode wijn 4 el suiker 2 vanillestokjes 2 steranijs 2 blaadjes laurier 2 kaneelstokjes 4 kruidnagels 1 sinaasappel paar takjes tijm
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter samen met de suiker tot een luchtige massa. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen.
2. Meng in een kom de karnemelk met de rode kleurstof, de binnenkant van de vanille, kaneel en cacao door elkaar. Giet de karnemelk erbij en voeg er voorzichtig de bloem en baking soda aan toe. Rasp de sinaasappelschil erdoor en knijp het sap van de citroen erin uit en de theelepel witte wijnazijn.
3. Bak de taart 45 min af in de voorverwarmde oven. Stort het op een rooster en laat het afkoelen.
4. Ga verder met de witte chocolade frosting. Mix de roomboter in een aantal minuten zacht en luchtig, met een snuf zout. Voeg de poedersuiker toe en mix in 5 minuten tot een romig geheel. Smelt ondertussen de witte chocolade au bain-marie en zet even opzij zodat het kan afkoelen. Roer met een spatel de afgekoelde chocolade door de romige boter. Voeg het merg van de vanille toe en mix de roomkaas erdoor in ongeveer 2 min.
5. Bekleed de afgekoelde cake met de frosting. Rasp de pure chocola over de frosting en bekleed de taart met wat partjes sinaasappel. Zet de taart in zijn geheel nog even in de koelkast, zodat de frosting goed uithardt.
6. Maak de glühwein. Doe de rode wijn in een steelpan en verwarm het. Voeg als eerste de suiker eraan toe. Snij de sinaasappel in plakken. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe aan de wijn. Laat het niet te heet worden, dan verdampt de alcohol. Roer door tot de suiker is gesmolten, haal het van de warmtebron en laat nog 15 min rusten.