Redress: deze modieuze kleding is gemaakt van afval

In de Fashion for Good Experience in Amsterdam zijn momenteel de outfits van de finalisten van de Redress Design Award 2019 te zien. Redress is ‘s werelds grootste duurzame modeontwerpwedstrijd voor studenten en beginnende ontwerpers. Voor hun ontwerpen gebruiken ze verschillende upcycling-technieken en maken ze nieuwe kleding met zero waste als uitgangspunt. Maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Zero waste

Zero waste richt zich op het voorkomen van afval en dat afval een groot probleem is in de mode weten we inmiddels. Volgens Greenpeace produceert de kledingindustrie jaarlijks 92 miljoen ton aan afval. Dit afval bestaat uit materiaal dat overblijft na het uitsnijden van patronen (restmateriaal), maar ook uit hele kledingstukken die zijn afgekeurd of niet verkocht worden. Meestal wordt dit ‘afval’ verbrand.

Door hele producten of restafval opnieuw te gebruiken, wordt een belangrijke stap gezet in het verduurzamen van de mode. Er ontstaat dan namelijk geen nieuw afval, dat naar stortplaatsen, verbrandingsovens of de oceaan verdwijnt. In theorie is 95% van de kleding die nu wordt weggegooid, geschikt voor recycling. Toch komt 73% daarvan helaas nog steeds op de afvalberg terecht.

Redress

Hoe duurzaam een kledingstuk is, wordt voor een groot gedeelte al bepaald in de ontwerpfase. Naar schatting heeft 80% van de impact van een kledingstuk te maken met keuzes zoals snit, kleur en stof. Een wedstrijd als Redress moedigt de nieuwe generatie ontwerpers aan om op een creatieve manier te kijken naar hoe je kleding kunt ontwerpen, welke stoffen je kunt gebruiken en op welke manier je kleding in elkaar kunt zetten om zo min mogelijk afval te creëren.

Maddie Williams

De eerste plaats van de Redress wedstrijd was dit jaar voor Maddie Williams (UK). De prijs bestaat ondermeer uit het maken van een eigen upcycled retail collectie voor het merk REVERB, van de JNBY Group. Dat is één van China’s grootste modehuizen.

Maddie past verschillende upcycling en reconstructietechnieken toe in haar collectie. Zo gebruikt ze  bijvoorbeeld textielafval, oude garen en tweedehands kleding voor haar zero waste-outfit. Ze verwerkte ook de symboliek van het Middeleeuwse gedachtegoed  memento mori in haar ontwerpen. Hiermee wil ze ons herinneren aan onze sterfelijkheid en laten weten, dat onze tijd is gekomen om actie te ondernemen.

Maddie W Photo E1576960653881
Maddie Williams

Maddie is ontzettend enthousiast over het winnen van de Redress Design Award: “Dat mijn collectie opgenomen zal worden in een commercieel geupcycled label wordt een te gekke leercurve voor mij! Ik ga me enorm inzetten om duurzame, circulaire principes centraal te laten staan in alles wat ik doe. Dit is dé tijd om de milieuproblemen van nu aan te pakken.”

Anna Schuster

Anna Schuster (Duitsland), een van de finalisten van de wedstrijd, presenteerde haar moderne look voor mannen in Fashion for Good. Ze gebruikte hiervoor verschillende technieken zoals patchwork, gehaakte elementen en diverse reparatieconstructies. Op die manier kon ze verschillende beschadigde, verkleurde en kapotte stoffen gebruiken in haar outfit.

Anna Schuster E1576960591870
Anna Schuster

Carina Roca Portella

Carina Roca Portella (Spanje) wil mensen motiveren om meer bewust te worden door middel van het delen van kennis. Ze hoopt zo de perceptie op duurzaamheid positief te beïnvloeden. “Wij, modeontwerpers, moeten meer aandacht geven aan de negatieve impact van de mode-industrie op mens en milieu en zouden mensen moeten aanmoedigen om hun koopgewoontes aan te passen.” Carina maakte voor de Redress wedstrijd een outfit gemaakt van oude servetten en tafellakens en printte hier teksten op.

Carina Roca Portella2 E1576960855872
Carina Roca Portella

Redress is een innovatieve stichting uit Hong Kong die zich inspant om textielafval te verminderen en duurzaamheid binnen de mode-industrie te bevorderen. Via hun dynamische programma’s werken ze rechtstreeks samen met ontwerpers, merken, fabrikanten, professionals uit de industrie, educatieve organisaties en consumenten, om innovatieve modellen te promoten en de groei naar een nieuwe circulaire economie voor mode te stimuleren.

De tentoonstelling is nog tot en met 13 januari te zien in Fashion for Good Experience op het Rokin in Amsterdam en is gratis toegankelijk.

Bovenste foto: Alina Krasieva

Wat vind jij van de ontwerpen van deze finalisten? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.