Refugee Start Force helpt vluchtelingen op weg

Joost van der Hel wilde graag iets doen voor vluchtelingen en besloot daarom met een aantal van hen in gesprek te gaan over hun behoeften. Uit hun brainstormsessie kwam een bijzonder project voort: Refugee Start Force. Dat is een netwerkorganisatie waar vluchtelingen, organisaties, bedrijven en particulieren op een eenvoudige manier contact met elkaar kunnen leggen, elkaar kunnen helpen en waar ze met elkaar expertise opbouwen en kansen benutten op het gebied van vluchtelingen integratie.
We spraken initiatiefnemer Joost van der Hel over dit project, het winnen van de ASN Bank Wereldprijs en zijn plannen voor de toekomst.
Refugee Start Force
Tijdens de brainstormsessie ontdekte Joost dat veel vluchtelingen zich tijdens de lange procedures vervelen, zich willen blijven ontwikkelen en graag contact willen leggen met Nederlanders. Van Nederlanders, organisaties en bedrijven hoorde hij juist dat ze moeite hadden om vluchtelingen te bereiken en tegen de complexe regelgeving aanliepen. Hij vertelt:
“Het doel van Refugee Start Force is om vluchtelingen sneller te laten integreren in onze maatschappij en arbeidsmarkt. Dat gaat beter als zij worden geholpen met het leggen van sociale en professionele contacten en mogelijkheden krijgen om werkervaring op te doen middels netwerkmeetings, trainingen, vrijwilligerswerk, stages en betaalde banen.”
“Veel vluchtelingen willen niets liever dan participeren in onze samenleving. Onze community helpt ze bij de eerste stappen. Via ons netwerk kunnen vluchtelingen zich sneller professioneel (blijven) ontwikkelen. Veel Nederlanders, organisaties en bedrijven willen hen wel helpen maar weten vaak niet hoe. Via Refugee Start Force kan iedereen dit op zijn eigen manier doen. Met organisaties en bedrijven die onze missie ondersteunen, sluiten we partnerships, geven we advies en onderzoeken we samen mogelijkheden voor ontwikkelingsmogelijkheden, vrijwilligerswerk, stages en banen.”
Refugee Start Force
Een community
Refugee Start Force is begonnen met het bouwen van een community op Facebook, Twitter en Linkedin. De website vormt het het voorportaal en geeft een overzicht van alle groepen en activiteiten. Joost:
“We hebben inmiddels zo’n 30 actieve administrators en ambassadeurs die helpen bij het matchen van vluchtelingen aan vakgenoten, organisaties en bedrijven. Er zijn netwerk groepen voor allerlei soorten beroepen, vrijwilligerswerk en startende ondernemers. Mensen leggen met elkaar contact voor een kopje koffie of helpen elkaar met dagelijkse vragen waar vluchtelingen tegenaan lopen, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook trainingen volgen, ergens stage lopen en soms zelf meteen aan de slag gaan.”
“Wat opvalt is dat veel vluchtelingen relatief jong en hoogopgeleid zijn. We zien heel veel verschillende professionele achtergronden onder de vluchtelingen: van startende ondernemers, IT-ers tot advocaten en chirurgen. Zelf zoeken we, naast Nederlanders die op individuele basis willen helpen, momenteel actief naar organisaties en bedrijven die partner willen worden, ons willen steunen en meedenken.”
Bijzondere ontmoetingen
Sinds het begin van het project hebben er al heel wat waardevolle ontmoetingen plaats gevonden aldus Joost. “Het is natuurlijk fantastisch dat we al veel vluchtelingen hebben kunnen helpen aan banen, stages en vrijwilligerswerk. Veel bedrijven melden zich en willen partner worden en samen hebben we al meerdere mooie netwerkevenementen en andere ontwikkelingsmogelijkheden voor vluchtelingen georganiseerd. Maar ik vind het effect van twee vakgenoten die gewoon eens een kop koffie met elkaar drinken en elkaar op weg helpen misschien nog wel mooier.”
“Tijdens een simpele kop koffie kan je vluchtelingen informatie geven die voor ons vanzelfsprekend is maar voor hen het verschil kan maken bij een succesvolle integratie in Nederland. Ik heb inmiddels al heel vaak gezien dat een simpele afspraak via Facebook en een kop koffie leidt tot een prachtige vriendschap, onderling begrip, buddy relaties en een enorme steun voor een vluchteling. “

ASn Bank Wereldprijs
Tot op heden bleek het erg lastig en zeer tijdrovend om financiering te krijgen van subsidiegevers en fondsen. Joost:
“We ervaren we dat er veel politiek is en we willen graag volledig onafhankelijk blijven. Wij hebben er daarom bewust voor gekozen om te opereren als social enterprise zonder afhankelijk te zijn van subsidies of fondsen. Onze organisatie is daardoor volledig afhankelijk van donaties en giften en betaalde opdrachten van organisaties, gemeenten en bedrijven.”
“Het prijzengeld van de ASN Bank Wereldprijs was voor ons een hele fijne bijdrage die we hebben gebruikt voor de financiering van de kosten die we maken voor het organiseren van evenementen en workshops, reiskosten van vluchtelingen, vergaderkosten en onze huur.”
Toekomstplannen
Het afgelopen jaar heeft Refugee Start Force vooral geïnvesteerd in het opbouwen van een goede en omvangrijke community waarmee ze toegang krijgen tot de wensen en behoeften van vluchtelingen en de belemmeringen die zij ervaren bij hun integratie. Joost van der Hel blikt alvast vooruit naar de toekomst:
“Inmiddels hebben we meer dan 25.000 leden en partnerships met meer dan 100 organisaties en bedrijven en er zijn ruim 100 evenementen georganiseerd. Ruim 130 vluchtelingen hebben via onze aanpak een vrijwilligersklus, stage of baan gevonden.”
“De komende tijd gaan we verder investeren in samenwerkingen met organisaties en bedrijven die vluchtelingen kansen willen bieden, netwerkbijeenkomsten willen organiseren en vrijwilligerswerk, stages en banen willen creëren. Ook zoeken we bedrijven die ons financieel willen ondersteunen zodat we ons werk kunnen voortzetten.”
Wil jij mee meer weten over Refugee Start Force? Klik dan hier voor de website en Facebookpagina.

Over de schrijver

2 gedachten over “Refugee Start Force helpt vluchtelingen op weg”

  1. Pingback: Makers Unite geeft vluchtelingen zelfvertrouwen en eigenwaarde

  2. Pingback: Eenzaamheid bestrijden doe je samen met deze initiatieven

Reacties zijn gesloten.