Refurbished elektronica: een duurzame keuze met positieve klimaatimpact

Als er iets is dat bijna iedereen dagelijks gebruikt, dan is het wel een elektronisch apparaat. Van laptops tot tablets en van huishoudapparatuur tot smartphones. Het is met name die laatste gadget waar veel Nederlanders niet meer zonder kunnen. Tegelijkertijd groeit de bezorgdheid over de ecologische impact van de elektronica-industrie. Is refurbished elektronica de oplossing?

E-waste, oftewel elektronisch afval, is bijvoorbeeld een groot groeiend probleem. Oude elektronica belandt namelijk al gauw op de afvalberg, tenzij je kiest voor refurbished elektronica. Een refurbished laptop kopen is bijvoorbeeld beter dan een nieuwe laptop kopen. In dit artikel vertellen we je waarom dat zo is.

Waarom milieuproblemen en de elektronica-industrie hand in hand gaan

Hoe lekker het soms ook kan zijn om onbezorgd op je smartphone te scrollen; echt goed voor het milieu is het niet wanneer je om de paar jaar een nieuwe telefoon aanschaft. Toch is dat wel iets wat veel mensen in Nederland doen. Een deel daarvan wil zelfs iedere keer het nieuwste van het nieuwste hebben op het gebied van smartphones. Hoe positief de elektronica-industrie ook is op het gebied van technologische vooruitgang; de industrie heeft grotendeels helaas een negatief effect op het milieu en de wereld. Dat heeft niet alleen met het hierboven beschreven elektronische afval te maken, maar ook met andere zaken zoals:

  • Giftige stoffen en plastic deeltjes: elektronische apparaten zoals smartphones bevatten bijvoorbeeld vaak schadelijke metalen en chemicaliën, zoals lood en kwik. Dit zijn giftige stoffen die in het milieu verdwijnen wanneer dit soort apparatuur zomaar wordt weggegooid.
  • Kostbare metalen zijn nodig voor productie: een ander nadeel daarbij is dat er dus metalen, zoals goud en tin, nodig zijn om elektronische apparaten te maken. De winning van dit soort kostbare metalen zorgt onder andere voor ontbossing en vernietiging van ecosystemen. Ook hebben mijnbouwactiviteiten een grote invloed op de biodiversiteit en gemeenschappen.
  • Hoog energieverbruik: de productie van elektronische apparatuur vergt veel energie. Dit draagt onder andere bij aan de uitstoot van broeikasgassen, wat slecht is voor het milieu.

Refurbished elektronica: laptop of smartphone kopen

Om deze ernstige milieuproblemen aan te pakken, is het cruciaal dat niet alleen de elektronica-industrie, maar ook de consument streeft naar duurzame productie en consumptie op het gebied van elektronica. Hierbij kun je onder andere denken aan recycling van bepaalde onderdelen, het stimuleren en promoten van producten met een langere levensduur en het vergroten van de aandacht rondom refurbished apparatuur. Refurbished apparaten zijn namelijk elektronische apparaten zoals smartphones en laptops die al eens gebruikt zijn, maar die na controle en eventueel reparatie opnieuw op de markt komen. 

Je hergebruikt elektronica in plaats van het aanschaffen van nieuwe apparatuur. In de afgelopen jaren zijn er heel wat (web)winkels in Nederland opgericht die zich richten op refurbished apparaten. Zij nemen gebruikte smartphones, wasmachines, tablets, laptops en meer aan en kijken ze volledig na. Waar nodig wordt zo’n apparaat gerepareerd en compleet opgelapt, zodat ze voor een tweede of derde ronde kunnen gaan. Is een apparaat niet meer goed te repareren, dan worden de onderdelen gebruikt voor andere refurbished apparaten. Hierdoor kunnen consumenten profiteren van apparaten die als nieuw zijn zonder de milieubelasting van de productie van nieuwe apparaten. 

Dit zijn de voordelen van refurbished apparatuur

Logischerwijs is dat direct het grootste voordeel van refurbished apparatuur. Het is een duurzaam alternatief voor het constant aanschaffen van nieuwe apparaten. De laptops en smartphones die als refurbished worden verkocht, bestaan immers toch al. Hierdoor zorg je er als consument voor dat er minder vraag is naar nieuwe productie, waardoor de elektronische afvalberg wordt verminderd. Daarbij verlengt het de levensduur van bestaande apparaten wat met oog op duurzaamheid weer een groot voordeel is. Kortom: refurbished elektronica zoals een refurbished laptop kopen heeft een positieve klimaatimpact. Dat maakt het al een goede keuze.

Daarnaast is het goed om te weten dat je als consument van nog een paar andere voordelen kunt profiteren. Zo zijn dit soort apparaten vaak een stuk goedkoper dan nieuwe modellen, juist omdat ze al eens gebruikt zijn. Je hebt de keuze uit verschillende prijsklassen (in verhouding met hoe goed het apparaat er nog uitziet) en kiest daarom zelf de beste prijs. Dat maakt duurzame technologie ook toegankelijk voor een breder publiek. Je hoeft niet bang te zijn dat de kwaliteit minder is. Refurbished elektronica wordt namelijk grondig getest en waar nodig gereviseerd om aan de juiste kwaliteitsnormen te voldoen. Kortom: er zijn eigenlijk weinig redenen om er niet voor te kiezen; helemaal als je weet wat voor positieve impact het heeft op de wereld.

Over de schrijver