Hoe duurzaam is een refurbished smartphone?

Niemand kan meer zonder een mobiele telefoon. Althans bijna niemand meer. Als je op zoek gaat naar een nieuwe telefoon kun je natuurlijk voor een FairPhone kiezen, maar ook een refurbished smartphone is een duurzame keuze.

‘E-waste’ is, na plastic, de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Uiteindelijk komt jouw gebruikte smartphone, computer of laptop ergens op een afvalberg terecht. Of ze blijven ergens ongebruikt in een la liggen. In Nederland zijn dat ongeveer 3 miljoen ongebruikte telefoons.

Wat is een refurbished smartphone precies?

De letterlijke vertaling van refurbished is ‘gereviseerd’. Dit betekent dat het model is ‘gecontroleerd, schoongemaakt en eventueel hersteld’. Een refurbished smartphone, zoals een refurbished iPhone, is een mobiele telefoon die teruggestuurd is. Dit kan verschillende redenen hebben. Meestal is er iets kleins met de telefoon aan de hand, dat gemakkelijk gerepareerd kan worden, maar het is wat anders dan een tweedehands telefoon.

Een tweedehands telefoon

Een tweedehands telefoon neem je over van een particulier, zonder dat er een derde partij bij betrokken is, die naar de telefoon kijkt. Bij een refurbished telefoon is die tussenpartij er wel. Refurbished smartphones worden namelijk grondig nagekeken door experts, zodat ze als nieuw functioneren. Je ziet er ook niets van aan de buitenkant. Alleen aan de prijs, want refurbished smartphones zijn soms wel honderden euro’s goedkoper dan nieuwe telefoons.

Voordelen van refurbished telefoons

Naast de prijs, is het ook duurzamer om een refurbished telefoon te kopen. Je kiest namelijk niet voor een nieuw product, maar voor een gerecycled apparaat en dat scheelt grondstoffen, maar het is ook een statement naar de fabrikant. Je hoeft niet elk jaar een nieuwe telefoon aan te schaffen. Een iets ouder exemplaar werkt ook prima. Het is ook veiliger om een refurbished telefoon te kopen dan een tweedehands exemplaar via marktplaats, omdat er garantie op zit. En het aanbod is divers.

Is een refurbished smartphone een optie voor jou? Laat het ons weten. 

Over de schrijver

1 reactie op “Hoe duurzaam is een refurbished smartphone?”

Reacties zijn uitgeschakeld.