Een refurbished telefoon als duurzaam alternatief

Zoek je een nieuwe smartphone? Dan heb je ontzettend veel keuze: Samsung, Apple, LG, Sony, Huawei… Stuk voor stuk fabrikanten, die top telefoons verkopen, maar heb je wel eens gedacht aan een refurbished telefoon? Hiermee krijg je een gebruikte telefoon van dezelfde kwaliteit voor een lagere prijs. Win-win!

Wat is een refurbished telefoon? 

Een refurbished telefoon is een gebruikte telefoon die wordt opgeknapt en daarna weer in de verkoop gaat. Het is een duurzaam alternatief voor als je het zonde vindt om elke keer weer een compleet nieuwe smartphone te kopen. Voordat een refurbished telefoon opnieuw wordt verkocht, controleert de verkoper ‘m grondig en vervangt hij – waar nodig – onderdelen die niet (goed) werken. Daarna is ‘ie weer zo goed als nieuw en klaar voor een tweede leven!

De voordelen van een refurbished telefoon

Het kopen van een refurbished telefoon heeft twee voordelen. Ten eerste is het een duurzame keuze. Elk jaar worden er telefoons weggegooid die het nog prima doen of waarvan enkel een paar onderdelen niet goed werken. Nadat een expert er naar gekeken heeft en ze heeft opgeknapt, werken ze weer als nieuw. Met het kopen van een refurbished telefoon voorkom je dus dat een prima exemplaar onnodig op de afvalberg verdwijnt.
Het tweede voordeel van een refurbished telefoon is de prijs. Het is namelijk een stuk betaalbaarder dan wanneer je hetzelfde toestel nieuw koopt. En dat terwijl ze eigenlijk niet van elkaar te onderscheiden zijn. Hierdoor nemen steeds meer Nederlanders een refurbished telefoon, die prima te combineren is met een Sim Only abonnement. Met zo’n telefoonabonnement kun je dus een telefoon kopen die anders misschien onbetaalbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe iPhone of de nieuwste Samsung!

Waar moet ik op letten bij een refurbished telefoon?

Toch vinden veel mensen het nog een beetje spannend om een refurbished telefoon te kopen. Weet je zeker dat ‘ie goed werkt? Doen alle onderdelen het nog?  Zitten er geen krassen op?  Vragen, die terecht opkomen, maar niet nodig zijn. Simyo heeft een aantal tips waar je op moet letten bij de aanschaf van zo’n telefoon.
Kwaliteitslabel
Sommige aanbieders van refurbished telefoons werken met kwaliteitslabels. Zo kan er van een bepaald type telefoon een exemplaar met drie, vier of vijf sterren beschikbaar zijn. Over het algemeen gaat zo’n label over de buitenkant van de telefoon: bij vijf sterren ziet hij er dan zo goed als nieuw uit, bij drie sterren zie je wat meer gebruikssporen. Het label kan per aanbieder verschillen en wordt meestal op hun site uitgelegd.
Controleer de kwaliteit van vervangende onderdelen
Soms zijn er haperende, beschadigde of kapotte onderdelen in de telefoon, die vervangen moeten worden. Meestal worden hiervoor originele onderdelen van de fabrikant gebruikt en dus geen namaakonderdelen. We raden aan dat je voor  aankoop checkt hoe de aanbieder zijn refurbished telefoons klaarmaakt voor hun tweede leven.
Hoe controleert en repareert de verkoper een refurbished telefoon?
De meeste verkopers van refurbished telefoons hebben een eigen manier waarop ze een telefoon nalopen en repareren. Een goede aanbieder legt op zijn website uit hoe hij dit doet. Dit gebeurt steeds vaker met robots, omdat deze apparaten gebreken kunnen detecteren die het menselijk oog niet kan zien. Het is dus niet zo dat refurbished telefoons op een zolderkamertje gereed worden gemaakt voor herverkoop.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Simyo.

Over de schrijver

2 gedachten over “Een refurbished telefoon als duurzaam alternatief”

Reacties zijn gesloten.