ReGen Villages timmert aan het dorp van de toekomst (2)

Regen Villages- Effekt
ReGen Villages timmert aan het dorp van van de toekomst. Dit prachtige dorp wordt geheel zelfvoorzienend en verbindt mensen weer met elkaar en de natuur. De bewoners van deze nieuwe gemeenschappen zullen hun energie, water en voedsel uit hun eigen huis en tuin halen. De bouw van de eerste pilot zal deze zomer starten in Almere en in de herfst van 2017 af zijn. We spraken James Ehrlich (de oprichter van ReGen Villages) over dit bijzondere dorp
klik hier voor het eerste deel van het interview.
Hoe kwam je in Almere terecht?
In eerste instantie wilden we de pilot gemeenschap in Denemarken starten, maar toen veranderde de overheid haar houding negatief ten opzichte van groene initiatieven. In dezelfde periode ontmoette ik de Nederlandse Consul Generaal in San Francisco. Hij dacht dat Nederland de beste plek zou zijn om ReGen Villages te lanceren. Hij voegde daar aan toe dat Almere waarschijnlijk de meest interessante gemeente was om dit te doen en bracht me in contact met Anne Marie van Osch.
Zij legde ReGen Villages voor aan gemeente Almere als ontwikkelingsplan voor het gebied Oosterwold. Het plan werd zo enthousiast ontvangen dat ik besefte dat het inderdaad de beste plek zou zijn om ReGen Villages te starten. Ik besloot een Nederlandse B.V. te beginnen en ReGen Villages wereldwijd te laten groeien vanaf het hoofdkwartier in Almere.
Hoe kunnen mensen zich aanmelden voor dit bijzondere dorp?
Ze kunnen onze site bezoeken en daar contact opnemen als ze vragen en/of interesse hebben. We zullen na de start van de bouw meer bekend maken over de verschillende huizen, ontwerpen en prijsklassen.
Welke rol speelt duurzaamheid in het dorp?
In het dorp worden er allerlei innovatieve technieken gecombineerd om een zelfvoorzienend dorp te creëeren. Zo worden de woningen energie positief, komt er een biologische voedselproductie en verticale landbouw met aqua- en aeroponics en een waste to resource systeem. In het dorp zullen de mensen hun energie, water en voedsel uit hun eigen huis en tuin halen. Zo kunnen ze elektrische auto’s delen en opladen, komt er een biogasinstallatie die al het niet-composteerbare huishoudelijk afval in energie en water om zal zetten, en wordt er (regen)water verzameld in een opslagsysteem zodat het weer in de tuin gebruikt kan worden.
Regen Villages- Effekt
Je vertelde dat er in ReGen Village gebruik wordt gemaakt van een geavanceerd aqua- en earoponics systeem. Hoe werkt dat?
Aquaponics is een systeem waarbij het afval van aquatisch leven de voedingsstoffen vormen voor planten die het water zuiveren. Zo kan er op hetzelfde stukje grond opeens 10 keer zoveel geproduceerd worden met maar liefst 90% minder water! Bij aeroponie kweek je planten in de lucht zonder het gebruik van aarde of een aggregaat. Zo kan je dus gigantisch veel kweken op een relatief klein grondoppervlak.
Daarnaast maken we gebruik van de meest geavanceerde methoden voor het kweken van voedsel. Zo gaan we binnentuinen combineren met seizoensgebonden moestuinen om het hele jaar lang gewassen te verbouwen. Door een complexe verzameling van aeroponics, aquaponics, permacultuur en voedselbossen zal de voedselproductie efficiënter en groter worden. Het dorp zal zelfs een veel grotere oogst hebben dan een traditioneel bedrijf met dezelfde grootte.
Afbeelding: Effekt
Kan je aan de hand van deze illustratie iets meer vertellen over hoe die verzameling systemen elkaar versterken?
Het huishoudelijk afval wordt gesorteerd in verschillende categorieën zodat de bewoners het voor allerlei doeleinden kunnen gebruiken. Zo kunnen ze afval dat niet composteerbaar verwerken in de biogascentrale. Het compost vormt voedsel voor het vee en zwarte wapenvliegen. Deze vliegen worden uiteindelijk gevoerd aan de vissen en de mest van het vee wordt gebruikt in de seizoenstuinen. Het afval van de vissen wordt benut als grondstof voor planten. We vangen regenwater en grijs water op om te filteren en o.a. te gebruiken in de tuinen. In de tuinen wordt er een grote variatie aan voedsel geproduceerd. De grootste proteïnebron in het dorp komt van de vis en het vee. Verder genereert het dorp zon- en windenergie om de huizen van energie te voorzien en de elektrische auto’s op te laden.
In de herfst van 2017 zal de eerste pilot af zijn. Kan je een beeld schetsen van dat eerste dorp?
We willen een mooi model creëeren voor een duurzame toekomst. Een dorp waar onze huidige levensstandaard kan worden ondersteund door niet kleiner en slimmer te denken. Een model dat niet alleen bijdraagt aan het milieu maar ook een maatschappelijke en financiële waarde heeft. We willen gezinnen empoweren en een gemeenschapsgevoel ontwikkelen. We willen mensen opnieuw verbinden met de natuur, met hun consumptie en hun productie. Door het ecosysteem te herstellen ontstaat er een hoge biodiversiteit in het nabije landschap, met als gevolg een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk. Het dorp in Almere zal daar een mooi voorbeeld van zijn.
Klik hier om het eerste deel van het interview te lezen over ReGen Villages in Almere, waarin James vertelt over het idee achter ReGen Villages, de noodzaak en de planning van dit bijzondere bedrijf. Meer weten over ReGen Villages? Klik dan hier voor de website.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op [email protected] Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van EFFEKT
Regen Villages- Effekt

Over de schrijver