ReGen Villages timmert aan het dorp van de toekomst

Regen Villages- Effekt
Regen Villages- Effekt


ReGen Villages timmert aan het dorp van van de toekomst. Dit prachtige dorp wordt geheel zelfvoorzienend en verbindt mensen weer met elkaar en de natuur. De bewoners van deze nieuwe gemeenschappen zullen hun energie, water en voedsel uit hun eigen huis en tuin halen. De bouw van de eerste pilot zal deze zomer starten in Almere en in de herfst van 2017 af zijn. We spraken James Ehrlich (de oprichter van ReGen Villages) over dit bijzondere dorp.
Wat is je achtergrond?
Ik heb een achtergrond als doorgewinterde technoloog in Silicon Valley, met name gericht op entertainment en media-technologie. Naast mijn carrière heb ik tien jaar lang onderzoek gedaan naar biologische en bio-dynamische familiebedrijven en hun relatie tot sterke gemeenschappen over de hele wereld. De focus van mijn onderzoek lag op het benutten van technologie en bio-diversiteit om een wijk continu van voedsel te voorzien.
Begin 2014 was ik betrokken bij de Solar Decathlon op Stanford. Die zomer ging ik naar Versailles waar ik getuige was van 20 energiepositieve woningen. Ik bedacht me toen dat als we organische voedselproductie, waterzuiveringsystemen, verschillende hernieuwbare energiebronnen en waste-to-source systemen gebruiken (Wageningen heeft briljante oplossingen) kunnen we wonen en vastgoed veranderen voor de 2 tot 3 miljoen mensen die er de komende decennia bij gaan komen op aarde.
Wat is ReGen Villages?
ReGen Villages is een vastgoedbedrijf dat oplossingen biedt voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van mensen, financiën en (met name) het milieu. We werken samen met lokale gemeenten om investeringen in fossiele brandstoffen om te zetten in beleggingen in duurzame effecten. De naam ReGen komt van het woord regeneratief. In de dorpen die we gaan bouwen is de output van het ene systeem de input van het andere systeem. Die dorpen gaan we bouwen in samenwerking met het Deense architectenbureau EFFEKT.
Wat de missie van RegGen Villages?
We willen de ontwikkeling van off-grid wonen makkelijker maken zodat families over de hele wereld zelfredzaam kunnen worden. We zeggen wel eens dat we ReGen Village als de Tesla van eco-villages zien. Onze missie is om het makkelijker te maken om voor een duurzame en toegankelijke levensstijl te kiezen.
Regen Villages- Effekt
Regen Villages- Effekt

Waarom is het zo belangrijk dat er ecodorpen gebouwd worden?
Op dit moment woont de helft van de wereldbevolking in steden. De verwachting is dat er in de komende 50 jaar maar liefst 2,5 biljoen mensen naar de steden zullen verhuizen. Deze enorme urbanisatie zal stijgende landbouwprijzen veroorzaken. In veel gevallen zal dit gepaard gaan met problemen op het gebied van fundamentele rechten en behoeften. Zo zal er een gigantische vraag zijn naar schoon water, energie en voedsel. Met ReGen Villages willen wij een alternatief bieden voor de grote verstedelijking met woonplekken die zichzelf voorzien.
Klimaatverandering is één van de grootste ecologische en humanitaire problemen van onze tijd. We zorgen met z’n allen voor 150 keer meer broeikasgassen dan honderd jaar geleden. Dit wordt in de toekomst waarschijnlijk alleen maar meer door de groeiende wereldbevolking en de opkomende middenklasse. De landbouw dreigt een van de grootste veroorzakers van deze klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en de vernietiging van het milieu te worden.
Op dit moment gebruiken we 40% van het oppervlak van onze continenten om ons voedsel te produceren. Voedselproductie is een grote uitstoter van broeikasgassen en is voor een groot deel verantwoordelijk voor ontbossing en maar liefst 70% van onze wereldwijde zoetwater consumptie. Daarnaast verschepen we voedsel van de ene kant van de wereld naar de ander en gooien we een schrikbarende 30% van ons voedsel weg terwijl 1 op de 7 mensen op aarde met honger naar bed gaat. Volgende ons is het de hoogste tijd voor nieuwe modellen. Wij geloven dat ReGen daar een van is.
Waar komt het eerste ReGen Village?
De eerste pilot zal dit jaar worden ontwikkeld in Almere. In de zomer van 2016 begint de bouw en rond de kerst hopen we de eerste paar huizen te hebben staan. Het complete dorp met 100 huizen zal in de herfst van 2017 af zijn. Verder zijn we achter de schermen bezig met de ontwikkeling van andere ReGen Villages over de hele wereld. Ons plan is om op grote schaal dorpen te gaan bouwen. In het begin in vier andere Noord Europese steden in Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitsland. Vanaf daar willen we dorpen over de hele wereld gaan bouwen.
Klik hier voor het tweede deel van het interview waarin James vertelt waarom hij voor Almere koos.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van EFFEKT
Regen Villages- Effekt
Regen Villages- Effekt

Over de schrijver

10 gedachten over “ReGen Villages timmert aan het dorp van de toekomst”

 1. Hoe kan het zijn dat er 2.5 biljoen mensen naar steden verhuizen in de volgende 50 jaar als er momenteel nog maar 7 miljard mensen (=0,007 biljoen) op aarde leven?

 2. Mooi initiatief ! Maar is het weer een project voor zoveel mogelijk subsidies en andere giften te verkwanselen ?,,,? Dan is het alweer verloren moeite !! Probeer eens een ECHT onderbouwd ecologisch project ipv een “vastgoed” ??!!!

 3. LS,
  Ook al kan ik zelf niet participeren gun je dit elk mens!
  Hoop alleen dat dit geen “weer een van die idealistische initiatieven” is en men echt de eerste echte stap voorwaarts maakt.
  Regards,
  Steve

Reacties zijn gesloten.