5 merken op een rij: duurzame regenkleding die al je verwachtingen overtreft

Als we in Nederland ergens voor bekend staan is het wel de regen. Voordat een Koreaanse vriendin Nederland verliet, vroeg ik haar wat ze het meest zal onthouden aan Nederland. De regen, het lijkt altijd te regenen. Ze snapte dan ook niet waarom ze Nederlanders eigenlijk zelden met een paraplu zag. “Ik ben toch niet van suiker!” Deze uitspraak zeggen we zelfs nog met kledernatte haren, doorweekte kleren en soppende schoenen. Maar met deze regenkleding van duurzame materialen, kom je zélfs op de fiets stijlvol en droog aan.

De Schot Charles Macintosh ontwikkelde in 1824 de eerste waterafstotende regenjas, ingesmeerd met in terpentijnolie opgelost rubber. Later werd het rubber vervangen door nafta, dat uit steenkoolteer werd gewonnen. Erg effectief, maar loodzwaar. In de decennia die daarop volgden, werd het materiaal lichter, door gebruik te maken van polyamide of PVC, maar stijlvol en duurzaam? Niet echt nee. Dat kwam pas toen ontwerpers regenkleding in de afgelopen jaren ontdekten als mode-item. De ontwerpers ontwikkelden stijlvolle regenkleding die ademde, waterdicht was, van licht materiaal, gemakkelijk op te vouwen, slijtvast en van duurzame materialen. We zetten een aantal merken voor je op een rij.

Langerchen

Het Duits/Chinese merk Langerchen maakt niet alleen mooie winterjassen, maar ook super comfortabele regenjassen. De jassen zijn dun, licht, wind- en waterdicht en bestaan uit verschillende lagen van onder andere biologisch katoen met een waterafstotende laag. Ze hebben ook een bijzonder model gemaakt van wol, aangezien dat van nature waterafstotend is. Comfort en functionaliteit staan centraal bij Langerchen. Dat is dan ook te zien aan de zijsplitten die je met drukknopen open of dicht kunt doen. Zo kan je met plezier op de fiets als het regent; genoeg beweegruimte én het houdt je droog.

vrouw met regenjas

Maium

Het Amsterdamse bedrijf Maium, Jiddisch voor regen is gestart door Hendrik van Benthem. Elke dag fietste hij door de stad, maar vond geen regenjas die hem droog en in stijl bij zijn afspraken bracht. Samen met jeugdvriendin en modeontwerpster Anita van Palacios startte hij Maium. Ze ontwikkelden een lange, slimme, lichtgewicht regenjas die door middel van twee ritsen aan weerszijden kan worden getransformeerd tot (fiets)poncho. De coating is van gerecycled plastic en zelfs de voering is van gerecyclede materialen.

vrouw op fiets met regenjas

RAINS

Het Deense bedrijf RAINS ontwierp in 2012 de traditionele rubberen regenjas in een nieuw jasje. Het model sloeg aan en inmiddels verkoopt RAINS in verschillende Europese landen niet alleen regenkleding, maar ook tassen en accessoires. Ze verkopen verschillende modellen, van poncho’s tot korte of lange regenjassen. Voor iedereen zit er een model tussen wat bij je past. De producten van RAINS zijn waterafstotend, licht en kreukvrij en worden milieuvriendelijk geproduceerd.

vrouw met witte regenjas

Insane in the Rain

Ben je op zoek naar wat zonneschijn op een regenachtige dag? Dan ben je hier aan het goede adres. De kleurrijke regenjassen van Insane in the rain zorgen precies voor de pop of colour die je nodig hebt. De vrolijke regenjassen zijn gemaakt gerecycled PET, bijvoorbeeld plastic waterflesjes of wegwerpplastic. Als je een Insane in the rain jas koopt, zorg je ervoor dat 17 tot 23 flessen hergebruikt worden in plaats van in de oceaan terecht komen. Op deze manier willen ze de boodschap verspreiden dat het tijdperk van wegwerpplastic voorbij is.

vrouw met bril en regenjas met stippen

Superstainable

“Leave nothing, but your footprint in nature.” Bij het 100% transparante Deense merk Superstainable focussen ze op het maken van buitenkleding zonder daar compromissen voor te moeten sluiten met de natuur. Zo hebben ze bijvoorbeeld een herstelservice zodat je je kledingstuk kan laten repareren. De regenjassen zijn gemaakt van 100% gerecyclede polyester en zijn wind- en waterdicht. Zelfs de zakken zijn afgesloten met waterdichte ritsen. Ga je graag op lange herfstwandelingen? De Wavecrest Shell Jacket beschermt je tegen regen en wind en houdt je heerlijk warm.

vrouw op het strand met regenjas

Heb je nog bedrijven die in het lijstje ontbreken? Deel je ze dan met ons?

– Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links –

Over de schrijver

3 reacties op “5 merken op een rij: duurzame regenkleding die al je verwachtingen overtreft”

Reacties zijn uitgeschakeld.