Regering versoepelt wetgeving voor ecohuizen en zonnecollectoren

Ecohuizen in Boekel. Foto: ecodorpboekel.nl
Plan voor ecohuizen in Boekel. Foto: ecodorpboekel.nl
De ministerraad ingestemd met een voorstel waarbij gemeenten bij duurzame innovatieve projecten mogen afwijken van bestaande wet- en regelgeving. Het voorstel is afkomstig van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu die op deze manier verschillende bestaande en toekomstige duurzame projecten wil versnellen.

Zo mag er in Noord-Brabant geëxperimenteerd worden in het kader van het project ‘zorgvuldige en duurzame veehouderij’. Gemeentes kunnen nu beter maatwerk leveren.

Een ander initiatief is het ecodorp in de gemeente Boekel. Een lokaal burgerinitiatief wil op lokale schaal duurzaam voorzien in de levensbehoeften van de bewoners. Boekel mag afwijken van het bouwbesluit om de bouw van ecologische woningen mogelijk te maken, en van de wet Milieubeheer voor de plaatsing van miniwindturbines.

Ook regelingen rond zonnecollectoren zijn versoepeld.

Het besluit wordt naar de Tweede Kamer gestuurd voor reactie (‘voorhangprocedure’). Daarna volgt advisering door de Raad van State. Het besluit is een uitwerking van de Crisis- en herstelwet die dateert van maart 2010. De wet biedt de mogelijkheid anders om te gaan met regelgeving en besluitvorming te versnellen vanwege de economische crisis. Ook bevat de wet experimentele bepalingen voor gebiedsontwikkeling, innovatie en duurzaamheid. Hierdoor kan in moeilijke tijden de economische structuur van Nederland worden versterkt.

Bron: Rijksoverheid

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Geïntegreerde zonnepanelen maken zonnedak stijlvol
Hoe werkt salderen en de terugleververgoeding bij zonnepanelen?

Over de schrijver

1 reactie op “Regering versoepelt wetgeving voor ecohuizen en zonnecollectoren”

  1. Pingback: Regering versoepelt wetgeving voor ecohuizen en zonnecollectoren | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.