Reguliere lijnbus rijdt op mensenpoep

Biobus Rijd Op Biogas Uit Menselijke Poep. Foto: Geneco.uk.com
Biobus Rijd Op Biogas Uit Menselijke Poep. Foto: Geneco.uk.com

In het Engelse Bristol krijgen menselijke faeces — of wat minder sjiek gezegd: drollen — een tweede leven als brandstof voor een reguliere lijnbus. En nee: het stinkt niet.

De lijnbus rijdt natuurlijk niet direct op poep, maar op biogas dat wordt gewonnen in een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Alle restproducten, waaronder dus de nodige drollen, komen daar terecht. Deze worden vergist en het gas dat daarbij ontstaat wordt opgevangen. Het gebruikte gas is methaan en is wat betreft samenstelling vrijwel hetzelfde als het aardgas dat uit de gaspitten in Nederlandse fornuizen komt.

Rijden op (bio)gas is niet bijster nieuw. Ook in Nederland rijden er verschillende auto’s op aardgas, of CNG zoals het ook wel genoemd wordt. Verschillende bussen rijden ook op gas. Het voordeel van gas is dat het een stuk milieuvriendelijker is dan andere brandstoffen. Bovendien ontstaan er bij verbranding nauwelijks schadelijke deeltjes.

Kijktip: Goedkoop rijden op groen aardgas? Deze modellen moet je hebben

Maar dat er een bus rijdt op biogas uit poep is toch wel bijzonder. Het biogas wordt lokaal gewonnen bij Avonmouth, in de haven van Bristol. Het is dus een voorbeeld van een gesloten, korte keten: de burgers die van de bus profiteren zijn ook degenen die de bus van energie voorzien. Bovendien stoot de bus 20 – 30 % minder CO2 en 80% minder stikstofoxide uit. De bus kan op de jaarlijkse ontlasting van één passagier 55 km rijden.

De busmaatschappij is duidelijk trots: op de bus staan mensen getekend, zittend op een toiletpot…

[adrotate banner=”34″]

Bron: The Guardian, gevonden via The Optimist

Over de schrijver

1 gedachte over “Reguliere lijnbus rijdt op mensenpoep”

  1. Pingback: Reguliere lijnbus rijdt op mensenpoep – hetkanWel.nl « About brands

Reacties zijn gesloten.